Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Medaile AV ČR převzali významní vědci, VŠCHT vyznamenala místopředsedu AV ČR

Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš vyznamenal ve středu 9. prosince významné vědecké pracovníky prestižními medailemi. Čestnou oborovou medaili Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách obdržel prof. Karel Šimek z Biologického centra AV ČR, čestnou oborovou medaili Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách převzal prof. Petr Heinzel z Astronomického ústavu AV ČR. Medailí Emila Votočka, kterou uděluje VŠCHT Praha vynikajícím osobnostem, které přispěly k rozvoji vědy a vzdělanosti, byl při této příležitosti vyznamenán místopředseda AV ČR prof. Vladimír Mareček, který ocenění převzal z rukou rektora VŠCHT prof. Karla Melzocha.

 

Profily oceněných:


prof. RNDr. Karel Šimek, CSc., dr. h. c.
Prof. Karel Šimek patří k nejvýznamnějším českým hydrobiologům. Zabývá se zejména vztahem mezi bakteriemi a jejich protozoálními predátory. V oblasti mikrobiální ekologie sladkých vod patří dlouhodobě ke světové špičce. Své výzkumy vždy důsledně zasazuje do kontextu širších souvislostí hydrobiologie. Nejmodernější molekulárně-biologické metody kombinuje s klasickými metodami mikrobiální ekologie, zejména fluorescenční mikroskopií. Díky tomuto ve světě vysoce ceněnému přístupu nalezla jeho bohatá publikační činnost neobvykle vysokou citační odezvu – více než 3500 citací, jeho H index 36 patří k nejvyšším mezi českými ekology.


V roce 1979 absolvoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity v Praze, habilitoval se v roce 1997 na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, v roce 2003 byl jmenován profesorem hydrobiologie na Karlově Univerzitě v Praze, v roce 2010 mu byl udělen titul doctor honoris causa na francouzské Univerzitě Blaise Pascala v Clermont Ferrand. Od roku 1980 působí na hydrobiologickém pracovišti Akademie věd ČR, které bylo od té doby organizační součástí několika různých ústavů (v letech 1991–2005 dokonce samostatným ústavem), a to od roku 1991 jako vedoucí oddělení. Úzce spolupracuje s celou řadou předních evropských pracovišť v oboru. Stál rovněž u zrodu Jihočeské univerzity (1991), kde pomáhal vybudovat obor hydrobiologie a vychoval celou řadu úspěšných následovníků. Mikrobiální ekologii vody také přednáší na několika dalších univerzitách.

prof. RNDr. Petr Heinzel, DrSc.
Prof. Petr Heinzel je významným světovým odborníkem v oboru sluneční fyziky. Jeho práce se zaměřují především na výzkum aktivních procesů ve sluneční atmosféře, přičemž mnohé se zabývají problematikou nerovnovážné spektroskopie, a to jak z hlediska teoretického (modelování procesů ve sluneční atmosféře), tak i z pohledu observačního. Publikoval téměř 300 prací, z toho více jak 100 ve významných impaktovaných časopisech. Práce dosáhly mnoha citací (H index 26 dle WOS). Prof. Heinzel se zasloužil o rozvoj pozemních pozorování na observatoři v Ondřejově (působil ve funkci vedoucího oddělení sluneční fyziky ASÚ AV ČR) a zejména pak o aktivní zapojení AV ČR do mezinárodního kosmického výzkumu.


Své rozsáhlé mezinárodní kontakty využil k začlenění ASÚ AV ČR do realizace několika kosmických experimentů v rámci ESA, především velkého projektu Solar Orbiter. Sám také působí v řadě orgánů mj. v AV ČR či MŠMT, které koordinují kosmický výzkum v ČR a v akademické sféře. V letech 2004–2012 byl prof. Heinzel ředitelem ASÚ AV ČR, o jehož rozvoj se významně zasloužil. V tomto období se stala ČR členem ESO (Evropská jižní observatoř) i ESA (Evropská kosmická agentura). Dlouhodobě také působí jako pedagog na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze, kde přednáší teorii hvězdných atmosfér. Za dlouhodobou spolupráci v oblasti vědy a výchovu mladých pracovníků byl nedávno oceněn Zlatou medailí rektora Vratislavské univerzity v Polsku. V roce 2014 obdržel Nušlovu cenu jako ocenění České astronomické společnosti za celoživotní přínos astronomii.

prof. Ing. Vladimír Mareček, DrSc.
Po studiu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze byl přijat jako vědecký aspirant do Polarografického ústavu ČSAV. Zde se nejprve věnoval výzkumu elektrochemických procesů v nevodných prostředích a vývoji elektrochemické instrumentace. Od roku 1976 se zabývá elektrochemií rozhraní dvou nemísitelných roztoků elektrolytů. Tento směr přinesl podstatné obohacení pražské elektrochemické školy založené prof. Jaroslavem Heyrovským, neboť výzkum elektrochemických dějů na kapalných a pevných elektrodách byl tak rozšířen na elektrochemické procesy na kapalném rozhraní. Získané poznatky jsou důležité pro fyzikální chemii i pro biologii, díky analogii kapalného rozhraní a buněčných membrán. V poslední době se zabývá adsorpcí polárních látek na kapalných rozhraních, blokováním přenosu náboje adsorbovanou monovrstvou, a mechanismem přenosu vodíkového iontu z vody do organické fáze. Tato témata jsou relevantní pro biologii.


Výsledky výzkumu publikoval ve více než 120 pracích většinou v renomovaných mezinárodních časopisech, jeho H index je roven 36.


Absolvoval několik dlouhodobých pracovních pobytů v USA a Itálii, přednášel na VŠCHT Praha, Přírodovědecké fakultě UK a Univerzitě Pardubice, pracoval v Grantové agentuře AV ČR, v Grantové agentuře ČR, v oborových radách a komisích pro fyzikální chemii, chemickou fyziku, analytickou a anorganickou chemii a anorganickou technologii. Oživil každoroční mezinárodní Heyrovského diskuse o elektrochemii a řadu jich organizoval. V letech 1993 až 2000 byl ředitelem Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR. Od roku 2009 je místopředsedou Akademie věd ČR.


Foto: Viktor Černoch (Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 




9 Dec 2015