Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < duben > 
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Návštěva předsedkyně Královské švédské akademie věd prof. Barbary Cannon

Přednáška a převzetí medaile AV ČR
Předsedkyně Královské švédské akademie věd a vynikající profesorka fyziologie ze Stockholmské Univerzity Barbara Cannon, Ph.D., vystoupila v pátek 14. února 2014 ve Fyziologickém ústavu (FGÚ) AV ČR s přednáškou „Hnědá tuková tkáň: výsada savců“. Ta se uskutečnila u příležitosti oslav 60. výročí založení FGÚ AV ČR v rámci Burešova cyklu světoznámých vědeckých osobností. Po přednášce pak předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš vyznamenal prof. Barbaru Cannon čestnou oborovou medailí Jana Evangelisty Purkyně za zásluhy v biomedicínských vědách.

 
Hlavním výzkumným tématem prof. Barabary Cannon je funkce a význam hnědé tukové tkáně jako termogenního (teplo produkujícího) orgánu u savců. Proslula zejména výzkumem vlivu sympatického nervového systému na energetický metabolismus. Mezi nejvýznamnější objevy patří průkaz funkční hnědé tukové tkáně u dospělých lidí, který učinila spolu se svým manželem prof. Janem Needergardem v roce 2007 (viz odborný článek). Pomocí pozitronové emisní tomografie prokázali, že hnědá tuková tkáň, která u novorozenců pomáhá udržovat tělesnou teplotu, se u mnoha dospělých neztrácí úplně, ale přetrvává jako ostrůvky teplo uvolňujících buněk. Ty nám na podnět z mozku pomáhají přežít lépe za chladu. Proces se nazývá netřesová termogeneze a na jejím objevu a objasnění molekulární podstaty se v minulém století podíleli i čeští vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fyziologického ústavu AV ČR. Na tomto výzkumu je cenné i to, že zvýšení aktivity hnědé tukové tkáně v dospělosti může pomoci v boji s obezitou a diabetem 2. typu.
 
S Fyziologickým ústavem pojí prof. Barbaru Cannon aktivní spolupráce již od roku 1968, jež do dnešní doby přinesla téměř dvě desítky společných publikací. V letech normalizace se zasloužila o zahraniční stáže pracovníků a studentů v ústavech Královské švédské akademie věd a zajistila pro Fyziologický ústav i řadu vědeckých darů, především chemikálií a přístrojů. V posledních letech spolupracuje prof. Cannon s vědci Fyziologického ústavu AV ČR zejména v rámci společných evropských grantů.
 
Připravily: Fyziologický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)

 

14. 2. 2014