official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Demokracie v politické kultuře Blízkého východu, Asie a Ruska

Významy, které političtí představitelé v regionech uvedených v titulku připisují demokracii ve svých projevech a politickém diskurzu, se zabývala mezinárodní konference „Democracy in the Political Culture of the Middle East, Asia, and Russia“. Orientální ústav AV ČR ji uspořádal 16. září 2015 v sídle Akademie věd na Národní třídě v Praze. Případové studie se soustředily na situaci v Egyptě, Turecku, Íránu, Afghánistánu, Uzbekistánu, Číně a v Rusku.

10_1.JPG
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Odborníci na Střední Asii a Írán. Zleva: Věra Exnerová, Naghmeh Sohrabi, Thomas Ruttig a Shadi Hamid, který panelu předsedal.

Hosté prvního panelu se věnovali vývoji na Blízkém východě a diskusi o změně přístupu k demokracii mezi sekulárními a islamistickými aktéry v regionu v posledních letech. Významný odborník na otázky spojené s islamismem Shadi Hamid z The Brookings Institution (Washington, USA) hovořil o budoucnosti vztahu islamistů k demokracii, a to zvláště po vyloučení Muslimského bratrstva z egyptské politiky. Clement Steuer z OÚ AV ČR a Gaétan du Roy z Université Catholique de Louvain (Belgie) seznámili s výsledky terénního výzkumu o růz­ných koncepcích demokracie v egyptské společnosti mezi lety 2011 a 2013. Rukiye Tinas ze SciencePo a Eskişehir Osmangazi Üniversitesi diskusi doplnila přehledem chápání demokracie mezi různými politickými stranami v Turecku.

Aktéři druhého panelu se zaměřili na otázku změny významů demokracie v regionu současného Íránu a Střední Asie. Naghmeh Sohrabi, profesorka z Brandeis University (Boston, USA), hovořila o významu voleb, které íránské vedení pravidelně organizuje, a jejich vlivu na vytváření demokratického prostoru v zemi. Thomas Ruttig, zakladatel a jeden z ředitelů Afghanistan Analysts Network (Kábul/Berlín), který byl osobně přítomen procesu budování demokracie po pádu Tálibánu, popsal důvody neúspěchu demokracie v zemi a roli jednotlivých místních i mezinárodních aktérů v tomto procesu. Věra Exnerová z OÚ AV ČR se věnovala otázce budování demokracie „shora“, kterou posledních více než 25 let v post­sovětském Uzbekistánu uskutečňuje prezident Islam Karimov a jeho vláda.

10_1.JPG
Více fotogalerií viz zde.

Ve třetím panelu se diskutovalo o roli demokracie v současné Číně a Rusku. Odborník na politologii Jie Lu z American University (Washington) představil výzkum veřejného mínění v Číně a analyzoval zdánlivý rozpor mezi podporou demokracie a současného režimu, jenž výsledky průzkumu ukázaly. Ondřej Klimeš z OÚ AV ČR hovořil o roli, jakou demokracie hraje v diskurzu národnostní menšiny Ujgurů žijících v čínské provincii Xinjiang i v zahraničí. Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy poté představil historii a praxi „řízené demokracie“ v současném Rusku.

Konference přivedla pozornost nejen k mnoha shodným rysům, které lze ve vztahu ke změnám demokracie a jejích významů pozorovat napříč regiony v posledních letech, ale i potřebě detailněji zkoumat místní dynamiku a změny významů demokracie v jednotlivých regionech a zemích a reflektovat je při vytváření politik a výzkumných rámců.
Mezinárodního setkání se zúčastnila asi stovka posluchačů z akademické obce, univerzit, občanského a neziskového sektoru, ministerstev a státních institucí, analytiků, novinářů i veřejnosti. V publiku byli i významní hosté letošního 19. ročníku Fora 2000 „Demokracie a vzdělávání“ (konference byla jeho partnerskou akcí) jako například Mikola Riabchuk, významný analytik z Ukrajiny, či vůdce hongkongského studentského hnutí Alex Chow a další.

Konference se uskutečnila z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci projektů veřejné diplomacie v oblasti priorit zahraniční politiky ČR a mezinárodních vztahů a finančně ji podpořila Strategie AV21.

VĚRA EXNEROVÁ,
Orientální ústav AV ČR, v. v. i.