official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Abicko  > 2015  > říjen  > Úvodník

Strategii už potvrzuje praxe

04_1.JPG
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Ačkoli se na svět probíjela chovaná sudičkou Nedůvěry, má se Strategie AV21 čile k světu. Pro politiky i „stakeholdery“ je totiž názorná a uchopitelná. Na veřejnosti se tak v jejím jménu úspěšně prezentují konkrétní oblasti výzkumu, při různých příležitostech na ni často slýchám odkazy. V říjnovém čísle Akademického bulletinu najdete příspěvky snad ke všem výzkumným programům Strategie, tak jmenujme alespoň téma měsíce věnované letošnímu Mezinárodnímu roku půdy, a to i v kontextu současného extrémního sucha, reportáž ze stavby globálního experimentu pro výzkum termojaderné fúze ITER ve Francii, na němž se podílí i naše republika, nebo článek o asijské premiéře setkání historiků z celého světa.

Aktuálně jsme na obálku zařadili informaci o početně nebývale velkorysém ocenění, jehož se dostalo vědcům v podobě Stříbrné pamětní medaile Senátu. Výsledky badatelské práce mnoha z oceněných již slouží ku prospěchu celé společnosti a je vynikající, když tuto skutečnost představitelé horní komory Parlamentu zohlednili. V této souvislosti se hodí připomenout příznačný citát bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho: „Bez základního vědeckého výzkumu nemohou přijít žádné aplikace. Koneckonců elektřina a žárovka nebyly vynalezeny postupnými inovacemi svíčky.“ (Odkázal na něj před časem Jiří Grygar ve stále aktuálním rozhovoru – viz http://www.shekel.cz/21179/interview-s-jirim-grygarem.)

Uvedení říjnového vydání Akademického bulletinu končím pozvánkou do Národní technické knihovny. Nenechte si ujít retrospektivní expozici věnovanou bohaté a místy i trochu utajené výstavní činnosti pracovišť Akademie věd od padesátých let minulého století až do současnosti Cesty mohou býti rozličné. A jedna z možných cest vede i přes vernisáž na webové stránce Akademického bulletinu http://abicko.avcr.cz.

MARINA HUŽVÁROVÁ