Previous Next
Realistický román v perspektivě teorie fikčních světů Martin Hrdina Lubomír Doležel při loňské návštěvě v Ústavu pro českou literaturu...
Past na editory Jan Linka Dne 19. listopadu 2015 se v pražském sídle Historického ústavu Akademie věd...
Zaknihovaný Zábrana Anna Rosová Ve dnech 6. a 7. listopadu 2015 se v prostorách Ústavu translatologie FF UK (Praha)...

Ve dnech 21. a 22. dubna uspořádal Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i. ve spolupráci s Ústavem české literatury a knihovnictví FF MU již patnáctý ročník Studentské literárněvědné konference.

Během dvou jednacích dnů se svými příspěvky zaměřenými na téma mezigeneračních vztahů vystoupila dvacítka studentů bakalářského, magisterského i doktorského studia z několika českých i zahraničních univerzit. Úroveň přednesených referátů byla vysoká především v mladší studentské kategorii, v níž porota udělila hned dvě Ceny Vladimíra Macury: Kláře Katolické z brněnské bohemistiky za příspěvek věnovaný románu F. X. Svobody Rozkvět a Martě Ševcové z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, která se soustředila na otázku autorství a recepce tzv. prešpurského Robinsona. V doktorandské kategorii se svou analýzou jazyka manifestů získala nejvyšší ocenění, tedy druhé místo, Lucia Bonora z Univerzity v Padově.

 

 Doktorandská kategorie:

1. místo neuděleno

2. místo: Mgr. Lucia Bonora

3. místo: Mgr. Andrea Draganová

Čestné uznání: Mgr. Jaroslava Smejkalová

 

Studentská kategorie:

1. místo: Bc. Klára Katolická a Bc. Marta Ševcová

2. místo: Bc. Jan Krajčirovič

3. místo: Bc. Lukáš Vlasák

Čestná uznání: Bc. Jana Balharová, Bc. Jitka Korhoňová, Bc. Daniela Sajdlová, Bc. Agnieszka Słowikowska