Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR modernizoval svou historickou budovu

John C. Martin, šéf farmaceutické firmy Gilead Sciences, a belgický virolog Erik de Clercq  slavnostně odhalili ve čtvrtek 19. listopadu bustu světoznámého chemika Antonína Holého v zrekonstruované budově Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Ústav prochází rozsáhlou rekonstrukcí a dostavbou už od roku 2012. Financuje si ji sám z prostředků, které plynou právě z licenčních poplatků za objevy geniálního českého chemika, který v ústavu pracoval přes půl století. Bronzovou bustu, kterou vytvořila sochařka Stanislava Kavanová, ocenila i manželka zesnulého chemika. „Ano, toto je opravdu můj manžel. Moc mě to těší,“ uvedla po odhalení busty.

 

V areálu na Flemingově náměstí nejprve vyrostl nový pavilon s laboratořemi pro organickou syntézu přezdívaný „květák“, poté přišla na řadu i přestavba centrální budovy. Vědci tak získali moderní laboratoře, které odpovídají současným bezpečnostním standardům, proměnou prošel i přednáškový sál. Ředitel ústavu RNDr. PhDr. Zdeněk Hostomský, CSc., poděkoval zaměstnancům, kteří museli přečkat rekonstrukci mnohdy v provizorních laboratořích, a přesto neustávali ve své výzkumné práci. Doplnil, že zbývá ještě přestavba západního křídla areálu.


„Ve hře byla i možnost stěhování ústavu za Prahu kvůli šanci na evropské dotace. Ale nakonec jsme se rozhodli zůstat v Dejvicích mj. i proto, že studenti VŠCHT jsou takřka přes ulici,“ uvedl bývalý ředitel ústavu, který celý projekt rekonstrukce zahájil, RNDr. Zdeněk Havlas, DrSc.


V Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR dnes pracuje 635 zaměstnanců a 135 doktorandů. Cílem managementu ústavu je vybudování mezinárodně uznávaného pracoviště, které bude atraktivní i pro renomované zahraniční vědce. Ambicí ústavu je i posilování vzdělávací role instituce, především v oblastech, kde jsou silní, tedy medicinální chemii.


Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)  – FOTOGALERIE
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

 

 

20 Nov 2015