Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Ceny Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského převzalo 11 studentů

V Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR v Praze 8 proběhlo každoroční slavnostní udílení Cen Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského vybraným středoškolským studentům z celé České republiky. Ceny letos převzalo 11 vítězů a vybraných laureátů českých studentských předmětových (osm olympiád) a tvůrčích soutěží (tři ocenění za práce v soutěži Středoškolské odborné činnosti SOČ), které vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Ceny předali zástupci pořádajících institucí, tedy Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského a Národního institutu pro další vzdělávání MŠMT.

 

Studentka oceněná za dějepisnou olympiádu získala Cenu Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského již podruhé. Vedle studentů byli tradičně oceněni i jejich učitelé a další odborní pracovníci, kteří je v jejich vědeckém snažení podporují a věnují se jim. Všechny tři oceněné SOČ práce krátce prezentovali jejich autoři přítomným hostům. Osobnost Jaroslava Heyrovského představila v krátké přednášce dr. Květa Stejskalová prostřednictvím nové knihy s titulem Osobní knihovna Jaroslava Heyrovského, která byla před týdnem uvedena na trh.

 
Oproti Jaroslavu Heyrovskému, který v mládí svůj zájem o přírodní vědy rozvíjel neúnavným experimentováním, to mají dnešní studenti těžší. Výuka zmíněných oborů se velice často odehrává velkou měrou jen v teoretické rovině, která pro obor moc zájemců neosloví. A jak zaznělo v poselstvích hostů, ale i oceněných pedagogů, stav, do kterého dospěl náš vzdělávací systém, svázaný mnohdy nesmyslnými vyhláškami a nařízeními, které nepřejí přírodovědným předmětům a činí z nich nezajímavé obory, začíná být alarmující.
 
Podporou českých talentovaných studentů se Nadační fond Jaroslava Heyrovského snaží naplnit vědecký i lidský odkaz prof. Jaroslava Heyrovského. Slavnostní předávání je každoročně načasováno k výročí jeho narození (20. 12. 1890). Letos je to tedy 125 let od doby, kdy se narodil první český nositel Nobelovy ceny.
 
Více informací naleznete v  tiskové zprávě.

 

Připravil: Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského

 




18 Dec 2015