Vyhledávání



Věda pro vás Příprava nové strategie AV ČR Jarní exkurze do světa vědy 2016 Ročenka AV ČR 2014

Nejbližší akce

Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < květen > 
Po Út St Čt So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Laureát Nobelovy ceny Eric Maskin přednášel v Praze

Národohospodářský ústav Akademie věd ČR (v rámci společného pracoviště CERGE-EI) zorganizoval letos na jaře pětidenní návštěvu profesora Harvardské univerzity a nositele Nobelovy ceny za ekonomii Erica Maskina. Prof. Maskin získal v roce 2007 Nobelovu cenu společně s L. Hurwiczem a R. Myersonem za položení základů „teorie návrhu mechanismů” (mechanism design). V CERGE-EI vystoupil 29. dubna s veřejnou přednáškou How to Make the Right Decisions without Knowing People’s Preferences: An Introduction to Mechanism Design (Jak dělat správná rozhodnutí bez znalosti individuálních preferencí: úvod do teorie návrhu mechanismů).

 
Prof. Eric Maskin zahájil svou přednášku zdůrazněním kontrastu mezi teorií návrhu mechanismů a známějšími částmi ekonomické teorie. Zatímco většina ekonomie bere existující instituce za dané a snaží se pochopit a vysvětlit výsledky jejich činnosti, teorie návrhu mechanismů obrací směr. Začne určením požadovaných výsledků a ptá se, zda je možné navrhnout instituce k nim vedoucí, a pokud ano, jak by takové instituce měly vypadat. V tomto smyslu může být teorie návrhu mechanismů nazývána „inženýrskou” součástí ekonomické teorie a někdy bývá též nazývána reverzní teorií her.
 
Aby prof. Maskin lépe ilustroval tento koncept, ukázal tři konkrétní aplikace teorie návrhu mechanismů. Byly to postupně následující tři: (1) jak rozdělit statek mezi dva jedince tak, aby jeden druhému nezáviděl, (2) jak má vláda prodat licenci na rádiovou vysílací frekvenci firmě, která o ni nejvíce stojí, a (3) jak vybrat budoucí zdroj energie, když individuální preference jsou rozdílné a optimální výběr zdroje závisí na neznámém stavu světa. Prof. Maskin vysvětlil, jak znalost teorie návrhu mechanismů může na tyto složité otázky poskytnout odpovědi.
 
Jakkoli jsou tyto příklady jednoduché, dokumentují hlavní charakteristiky navrhování mechanismů. Za prvé, tvůrce (navrhovatel) mechanismu neví, jaké by vlastně optimální výsledky měly být. Za druhé, tvůrce mechanismu musí postupovat tak, aby nepřímo přiměl účastníky procesu k odhalení nezbytných informací. A nakonec, účastníci mají své vlastní cíle a motivace, které nemusejí být v souladu s cíli a motivacemi tvůrce mechanismu. Proto navržený mechanismus musí být takzvaně „motivačně kompatibilní”, neboli musí rozpoznat cíle účastníků a sladit je s cíli tvůrce.
 
Prezentované příklady ukázaly transparentní mechanismy, které jsou zaváděny pro dosažení cílů jejich tvůrce. Zájemcům o nalezení obecně platného způsobu určení, zda určitého cíle lze dosáhnout a jakými mechanismy, prof. Maskin doporučil svou původní studii nazvanou Nash Equilibrium and Welfare Optimality. Prof. Maskin uzavřel přednášku uvedením několika dalších příkladů případného budoucího využití teorie návrhu mechanismů, konkrétně zmínil vývoj mezinárodní dohody o emisích skleníkových plynů a návrh politik vedoucích k prevenci finančních krizí.
 
Návštěva profesora Maskina byla součástí dlouhodobé série veřejných přednášek v CERGE-EI s názvem Distinguished Speaker Series, kladoucí si za cíl představovat v Praze světově známé ekonomy. Mezi předchozími řečníky byly takové postavy ekonomického myšlení jako Kenneth Arrow (Stanford, Nobelova cena v roce 1972) a Robert Solow (MIT, Nobelova cena v roce 1987), v nedávné době to byli Joseph Stiglitz (Columbia, Nobelova cena v roce 2001), Christopher Sims (Princeton, Nobelova cena v roce 2011) a Alan Krueger (Princeton University). Někteří z nich byli a jsou též členy Výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI. Od letošního roku se CERGE-EI spojilo s Nadací Tatra banky při organizaci série přednášek nobelistů, jež bude každoročně přivádět nositele Nobelovy ceny za ekonomii do regionu. V rámci tohoto partnerského projektu prof. Maskin přednesl také na Univerzitě Komenského v Bratislavě bohatě navštívenou audiovizuálně zaznamenanou přednášku na téma finančních krizí.
 
Připravilo: CERGE-EI

17. 6. 2013