ÚvodPh.D. studium na ÚOCHBArchiv - 2015Organická chemie

Organická chemie

Školitel RNDr. Marcela Krečmerová, CSc.
Skupina Marcela Krečmerová
Téma Příprava látek s potenciálním epigenetickým účinkem
Fakulta FCHT / FPBT VŠCHT, PřF UK
Anotace

Téma zahrnuje syntézu analogů přírodních látek, např. nukleosidů (ale ne nezbytně), nesoucích triazinový, thiazolový nebo thiadiazolový heterocyklus (volný nebo kondenzovaný s jiným heterocyklem). Tyto farmakofory mohou za jistých okolností inhibovat  methyltransferasy (např. DNA-, histon-MT) díky své specifické interakci s cysteinovou –SH skupinou poblíž jejich aktivního centra, a tím reaktivovat expresi genů (např. genů umlčených aberantní methylací v nádorových buňkách). Zmíněné typy látek inhibují i jiné enzymy s cysteinovým thiolem na exponovaném místě (např. katepsin B), což rozšiřuje jejich terapeutický potenciál. Cílové sloučeniny budou testovány na protinádorovou, protivirovou a antibakteriální aktivitu, na jejich vliv na buněčný cyklus a expresi genů, popř. dále bude studován jejich mechanismus účinku. Předpokládá se, že částí disertační práce bude také strukturně aktivitní studie. Projekt je svým pojetím dostatečně flexibilní, aby mohly být sledovány i jiné atraktivní cíle, pokud se v průběhu práce objeví. U polárních struktur s nalezenou aktivitou budou dále syntetizovány prolékové formy za účelem zvýšení biodostupnosti.
Těžiště práce spočívá v organické syntéze, zejména v chemii heterocyklických sloučenin, nukleosidů a peptidů a v základní znalosti biochemie, s důrazem na potenciální účinek designovaných látek.
 Naše laboratoř je velmi dobře a moderně vybavena, zcela dostatečně pro syntetickou práci. Veškerý servis pro strukturní analýzu (NMR, MS, IR, elementární analýza apod.) je na vysoké úrovni zajištěn.