Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

První kritická edice historického slovníku

Dílo Nomenclator quadrilinguis Boemico-Latino-Graeco-Germanicus Daniela Adama z Veleslavína vyšlo v Praze roku 1598. Věcně uspořádaný slovník obsahoval více než deset tisíc heslových statí a stal se jedním z pilířů české lexikografie, na nějž navazovali mnozí slovníkáři následujících období. Současně je jedním ze svědectví o věhlasné veleslavínské češtině, která našla mocnou odezvu při renesanci moderní češtiny. Po 417 letech vychází Veleslavínův Nomenklátor quadrilinguis v nakladatelství Academia. „Jedná se zároveň o první kritickou edici jakéhokoliv historického slovníku vůbec,“ říká jedna z editorek PhDr. Alena M. Černá, Ph.D., z Ústavu pro jazyk český AV ČR.

 

Knižní část obsahuje kromě vlastního slovníku a původních předmluv ze starého tisku též úvodní studii o zdrojích Nomenklátoru Daniela Adama a vlivu slovníku na pozdější lexikografii a podrobné ediční zásady, které editoři při vydání uplatnili. Vzhledem k tomu, že Nomenklátor je založen na německé předloze, editoři přeložili tyto doprovodné stati též do německého jazyka. Překlady (do češtiny a němčiny) jsou rovněž připojeny k pasážím starého tisku, které byly původně jen v latině. Veleslavínovo dílo tak má šanci rozšířit se i mezi uživatele (například žáky a studenty), kteří latinou nevládnou. Z obdobného důvodu editoři opatřili českojazyčnou část původního slovníku transkripcí do novočeského pravopisu.

 

Součástí knižního vydání je také CD-ROM, který obsahuje nejen všechny texty uvedené v knize, ale i přepis indexů českých a latinských slov otištěných v původním vydání a také fotokopie starého tisku. Pomocí softwarové aplikace lze ve slovníku vyhledávat za použití různých filtrů a zobrazovat paralelně text edice a digitalizovanou stránku starého tisku.
 
Více informací na samostatném webu.
Informace najdete rovněž na webu nakladatelství Academia.

 

Připravily: Ústav pro jazyk český AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

14 Dec 2015