Vyhledávání



Věda pro vás Příprava nové strategie AV ČR Jarní exkurze do světa vědy 2016 Ročenka AV ČR 2014

Nejbližší akce

Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < květen > 
Po Út St Čt So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

„Okolí ohnivé hvězdy“ astrosnímkem měsíce

Titul Česká astrofotografie měsíce (ČAM) za duben 2011 obdržel snímek Ondřeje Podluckého „Okolí ohnivé hvězdy“. Ta svítí na obloze v souhvězdí Vozky a na rozdíl od naprosto precizní a hlavně reálné vítězné fotografie je „Planoucí hvězda“ objektem mírně řečeno fabulujícím.

Předně to není pouze hvězda a též nehoří ani neplane. Její „plameny“ vytváří téměř umělecká kombinace mezihvězdného vodíku svítícího díky energetickému záření přicházejícímu z velmi horké modré hvězdy AE Aurigae, s temnými prachovými mlhovinami plnými uhlíku. Celá mlhovina má průměr přibližně 5 světelných roků a díváme se na ni do vzdálenosti asi 1500 světelných roků. Pro své katalogy ji astronomové označili poněkud strohým IC 405. Soutěž ČAM pořádá Česká astronomická společnost.

 

Zajímavý je i původce svitu této „planoucí“ mlhoviny – sama hvězda AE Aurigae. Je tzv. nepravidelně proměnná, s jasností kolísající mezi 5,78 a 6,08 hvězdné velikosti, tedy na hranici viditelnosti pouhým okem za vynikajících pozorovacích podmínek. Astronomové o ní dále vědí, že je to „modrý trpaslík hlavní posloupnosti třídy O“ a že se jedná o tzv. „prchající hvězdu“. Předpokládají totiž, že zhruba před 2,7 milionu let byla díky kolizi dvou binárních hvězdných systémů vyvržena na dlouhou pouť vesmírem z oblasti Trapéz ve Velké mlhovině v Orionu.

 

Na snímku však nalezneme i další, tentokrát mnohem symetričtější objekt – mlhovinu IC 410. Ta se sice nemůže chlubit žádnou honosnou přezdívkou, není však o nic méně zajímavá. Její základ opět tvoří mohutné vodíkové mračno, poněkud „zašpiněné“ mezihvězdným prachem a dosahující průměru okolo 100 světelných roků. V nitru se skrývají hvězdy, jež se zde zrodily přibližně před 4 miliony let a které nyní vytvářejí hvězdokupu NGC 1893. Jejich hvězdný vítr opracovává plyn do bizarních tvarů. Dva mohutné proudy materiálu vyvrženého z nitra mlhoviny, které můžeme pozorovat jako dva „pulce“ prodírající se mezihvězdným materiálem, představují zároveň potenciální „hvězdné porodnice“. Jejich délka je přibližně 10 světelných roků. Mlhovina i uvnitř ukrytá hvězdokupa jsou od nás vzdáleny přibližně 12 000 světelných roků.
Vítězné snímky v jednotlivých měsících a další informace si můžete prohlédnout na http://www.astro.cz/cam/.

 

Připravil: Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR

6. 5. 2011