Vyhledávání



Věda pro vás Příprava nové strategie AV ČR Jarní exkurze do světa vědy 2016 Ročenka AV ČR 2014

Nejbližší akce

Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < květen > 
Po Út St Čt So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Státních úředníků nepřibylo a klesaly jim platy, zjistila studie v předvečer nového zákona

Pro český stát pracuje zhruba 66 tisíc zaměstnanců, které lze popsat jako státní úředníky. Nejspíše právě na ně se bude vztahovat vznikající zákon o úřednících. Autoři nové studie think tanku IDEA, která vznikla ve spolupráci Zaostřeno, o.p.s., proto zjišťovali, kde a za jaké platy tito úředníci pracují a jak se měnily jejich počty a platové ohodnocení v posledních letech. Platy státních úředníků v letech 2008–2012 klesaly, a to nejen absolutně, ale i ve srovnání s průměrnou mzdou v České republice. To může znamenat, že práce úředníka v posledních letech ztratila na finanční atraktivitě. Úroveň platů v některých částech státní správy je ale vyšší, než by odpovídalo platovým tabulkám.

 
„To naznačuje, že významnou část platů úředníků tvoří osobní ohodnocení a odměny,“ zdůrazňuje spoluautor studie Petr Bouchal. Studie ukazuje, že státních úředníků v posledních letech ani výrazně nepřibylo, ani neubylo.
 
Studie také upozorňuje na slabá místa v rozhodování o lidských zdrojích ve státní správě. Informované řízení lidských zdrojů bude vyžadovat sběr a analýzu podrobnějších dat a jejich lepší využití především v rozpočtovém procesu. „Při vytváření státního rozpočtu se musí zohlednit nejen minulý státní rozpočet, ale i údaje o skutečných počtech a platech státních úředníků,“ argumentuje spoluautor studie Petr Janský.
 
Studii „Státní úředníci: Kolik jich vlastně je, kde a za jaké platy pracují?“ si můžete přečíst na http://idea.cerge-ei.cz/files/IDEA_studie_4_2014.pdf
 
Kontakt:
Petr Bouchal
tel.: +44 7552 604 005
e-mail: pbouchal@gmail.com
Petr Janský
tel.: 775 022 260

Tato studie vznikla ve spolupráci IDEA a Zaostřeno o.p.s.
O IDEA: Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI je nezávislý think tank zaměřující se na analýzu, vyhodnocování a vlastní návrhy veřejných politik. Doporučení IDEA vychází z analýz založených na datech, jejich nestranné interpretaci a moderní ekonomické teorii. IDEA vznikla z iniciativy a pod vedením prof. Jana Švejnara.
Další informace na: http://idea.cerge-ei.cz/
 
O Zaostřeno o.p.s.: Zaostřeno o.p.s. je nevládní neziskovou organizací, jejímž posláním je podporovat principy dobrého vládnutí, otevřenou a odpovědnou správu věcí veřejných a usilovat o kultivaci politického prostředí. Prostřednictvím svých programů podporuje informovanost o nekorektním jednání v politickém i ekonomickém prostředí. Na základě osvědčených postupů prosazuje morální a etické principy moderní společnosti na místní, regionální i národní úrovni a vytváří prostor pro diskusi s odbornou i občanskou veřejností.
Další informace na: http://www.zaostreno.org/
 

25. 6. 2014