Vyhledávání



Věda pro vás Příprava nové strategie AV ČR Jarní exkurze do světa vědy 2016 Ročenka AV ČR 2014

Nejbližší akce

Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < květen > 
Po Út St Čt So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Znečištění ovzduší v ČR a související civilizační dopady

Seminář v Poslanecké sněmovně ČR
 
V rámci cyklu odborných seminářů zaměřených na význam vědeckých poznatků pro konkurenceschopnost naší země diskutovala ve čtvrtek 22. května 2014 v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu (PSP) ČR opět řada špičkových expertů, tentokrát na téma „Znečištění ovzduší v ČR a související civilizační dopady“. Záštitu nad akcí převzali nejvyšší představitelé pořádajících institucí – předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu (PSP) ČR Jan Hamáček a předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš. Jim také patřila úvodní slova.

 

Předseda PSP ČR Jan Hamáček uvedl, že civilizační dopady znečištění ovzduší v ČR představují pro Poslaneckou sněmovnu PČR jedno ze zásadních témat. „V této oblasti je možná nejvíce vidět pokrok, který byl za posledních dvacet let udělán,“ konstatoval Jan Hamáček. Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš ve svém vystoupení zdůraznil, že nová Strategie Akademie věd ČR nabízí východisko k řešení celé řady problémů v naší zemi. „To, co dýcháme a v čem žijeme, je pro nás všechny klíčové a důležité,“ poznamenal předseda AV ČR v souvislosti s aktuálním tématem tohoto semináře. Podle Jiřího Drahoše by se vědci měli významně podílet na podkladech a analýzách, z nichž by pak decizní sféra měla vycházet. „Politika a věda by se měly doplňovat,“ shrnul podstatu problému Jiří Drahoš.
 
 
V zahajovacím bloku semináře dále vystoupili předseda Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PSP ČR prof. Jiří Zlatuška a místopředsedkyně Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR a ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR prof. Eva Syková. Poté následovaly odborné příspěvky pěti vědeckých pracovníků: MUDr. Radim Šrám, DrSc., Ústav experimentální medicíny AV ČR, Vliv znečištěného ovzduší na zdravotní stav populace; MUDr. Miroslav Dostál, DrSc., Ústav experimentální medicíny AV ČR, Výskyt infekčních onemocnění dýchacích cest u dětí žijících ve znečištěném ovzduší; RNDr. Pavel Rössner, PhD., Ústav experimentální medicíny AV ČR, Adaptace lidského organizmu na nepříznivé vlivy znečištěného ovzduší?; prof. MVDr. Jiří Rubeš, CSc., Výzkumný ústav veterinárního lékařství, Vliv znečištěného ovzduší na kvalitu spermií; JUDr. Vojtěch Máca, Ph.D., Univerzita Karlova, Centrum pro otázky životního prostředí, Ekonomické hodnocení dopadů znečištění na lidské zdraví? Exkurz do hodnocení dopadů na nemocnost, úmrtnost, fertilitu a rozvoj dítěte.
 
 
 
Prezentace odborníků:
MUDr. Radim Šrám, DrSc., Ústav experimentální medicíny AV ČR
 
MUDr. Miroslav Dostál, DrSc., Ústav experimentální medicíny AV ČR
 
RNDr. Pavel Rössner, PhD., Ústav experimentální medicíny AV ČR
 
prof. MVDr. Jiří Rubeš, CSc., Výzkumný ústav veterinárního lékařství
 
JUDr. Vojtěch Máca, Ph.D., Univerzita Karlova, Centrum pro otázky životního prostředí
 
Foto: Zdeněk Rerych
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

22. 5. 2014