Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Aktuality

 

Pamětní deska Josefa Hlávky ve Vídni


velvet_revolution_01.JPG   velvet_revolution_01.JPG   velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG velvet_revolution_01.JPG       
 

Foto: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

 
Jen pár kroků od slavné vídeňské Opery připomíná nová pamětní deska jednoho z nejzaměstnanějších stavitelů v době enormního rozvoje Vídně v druhé polovině 19. století. Oním připomínaným stavitelem je přeštický rodák Josef Hlávka, architekt, mecenáš a mj. zakladatel předchůdkyně dnešní Akademie věd ČR.

Přestože Opera patří k nejznámějším vídeňským budovám, jen málokdo ví, že jejím stavitelem byl právě Josef Hlávka. Po nešťastné smrti architektů Eduarda van de Nülla a téměř vzápětí poté i Augusta Siccarda Siccardsburga na něm dokonce spočinula celá její dostavba. Mladému Hlávkovi byl udělen Řád císaře Františka Josefa a byl jmenován císařsko-královským stavebním radou. Jeho talent byl ale znám už za studií, kdy Hlávka obdržel státní cenu za nejlepší studentský projekt. Pomáhal také architektovi Henrychu von Ferstelovi při vypracování soutěžního návrhu votivního chrámu. Archivní prameny uvádějí, že během 13 let uskutečnil ve Vídni jako stavitel 142 staveb od reprezentačních veřejných budov po ekonomicky úsporné činžovní domy.
 
Stavby velkých reprezentačních sídel podél okružní třídy zařadily Hlávku mezi spolutvůrce slavné vídeňské Ringstrasse. Připomeňme mj. také palác arciknížete Viléma na Parkringu 8, nebo budovu akademického gymnázia, kde dokonce studoval T. G. Masaryk.
 
Umístit ve Vídni pamětní desku, nebyla vůbec jednoduchá záležitost a Nadání JMZ Hlávkových muselo vyvinout značné úsilí, než se povedlo odhalit Hlávkovu připomínku na jedné z jeho budov. Slavnost se konala 6. 6. 2016 ve spolupráci s velvyslanectvím ČR v Rakousku a za přítomnosti vídeňského starosty a zemského hejtmana Michaela Häupla. Na snímcích můžete vidět, že se slavnostního odhalení pamětní desky na Opernringu č. 6, na dohled od vídeňské Opery zúčastnil rovněž ministr kultury ČR Daniel Herman, předseda AV ČR Jiří Drahoš, předseda Hlávkova Nadání Václav Pavlíček, nestor vídeňských Čechů Eduard Harant, Karel Ksandr a celá řada dalších osobností.
Procházku po stavitelských stopách Josefa Hlávky ve Vídni zprostředkuje též Akademický bulletin AV ČR (http://abicko.avcr.cz/2008/12/05/), který představuje i Hlávkův nejvýznamnější architektonický počin zařazený před pěti lety na seznam světového dědictví UNESCO - biskupský areál v Černovcích, dnes sídlo Ukrajinské univerzity (http://abicko.avcr.cz/2011/09/03/).
 
MARINA HUŽVÁROVÁ
 

Aktuality

10.6.2016 Prémio Camões 2016

Vítězem osmadvacáté Camõesovy ceny (Prémio Camões), nejprestižnějšího literárního ocenění pro portugalsky píšící autory, se v roce 2016 se stal Raduan Nassar. To, že se stal laureátem právě v tomto roce, kdy neslaví žádné výročí ani on ani jeho knihy, je poměrně překvapivé. Osmdesátiletý brazilský prozaik dosud publikoval tři díla. Od vydání posledního z nich, souboru povídek Dívka na cestě (Menina a Caminho), navíc uplynulo téměř dvacet let.

více zde 9.6.2016 Noc filozofie/Nuit de la Philosophie

ozveny_expa_perex.jpgNoc ze čtvrtka 16. na pátek 17. června 2016 bude v hlavním městě ČR naprosto výjimečná: půjde totiž o první Noc filozofie/ Nuit de la philosophie v Praze a ve střední Evropě. Filosofický ústav AV ČR, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, platforma CEFRES, Francouzský institut v Praze a Národní galerie v Praze zvou všechny zájemce k dialogu s 55 významnými filozofy z České republiky, Francie, Maďarska, Polska a Slovenska. Mezi 19. hodinou večerní a 3. hodinou ranní si mohou v prostorách Filozofické fakulty UK a Národní galerie ve Veletržním paláci v Praze vybrat z bohatého programu přednášek, debat, literárních pásem, uměleckých představení, filmových projekcí, koncertů a výstav spojených tématem Obrazy, věda a politika.

více zde 8.6.2016 Genderová rovnost ve vědě je odpovědností samotných organizací

Dne 22. června 2016 se v Hlavním sále Senátu Parlamentu ČR uskuteční 4. národní konference o genderu a vědě, kterou pořádá Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu a Národní kontaktní centrum – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR. Konference se zaměří na to, jak podpořit genderovou rovnost a profesní růst vědkyň konkrétními kroky na straně vysokých škol a výzkumných institucí. Konkrétně se bude věnovat následujícím tématům: excelence, hodnocení a genderovým stereotypům, zastoupení žen na vedoucích pozicích, kombinaci vědecké práce a rodiny a odchodům z vědy. Za cíl si klade navrhnout konkrétní kroky a opatření, která by instituce na podporu genderové rovnosti měly činit. V roli hlavního řečníka vystoupí prof. Curt Rice, rektor Univerzity aplikovaných věd v Oslo a Akershus, předseda Norského výboru pro genderovou vyváženost a diverzitu a světově uznávaný propagátor genderové rovnosti ve vědě a výzkumu.

více zde 7.6.2016 Druhý život Karla IV.

ozveny_expa_perex.jpgOslavy života a díla Karla IV. se letos, 700 let od jeho narození, rozproudily po celé České republice. Návštěvníci hlavního města mohou na výstavě Druhý život Karla IV. nahlédnout do staletí následujících po Karlově smrti a poodhalit, jak rozličně byla během historie osobnost českého krále a císaře římského vnímána v závislosti na náboženských, politických a národních zájmech. Expozici, kterou pořádá Univerzita Karlova ve spolupráci s Národní galerií a Národním technickým muzeem, můžete navštívit v Křížové chodbě Karolina (Ovocný trh 3–5, Praha 1) do 31. srpna 2016 každý den mimo pondělí od 10:00–18:00 hod.

více zde 7.6.2016 Pamětní deska Josefa Hlávky ve Vídni

Dne 6. června 2016 byla ve Vídni odhalena pamětní deska jednoho z nejzaměstnanějších stavitelů v době enormního rozvoje tohoto města na Dunaji v druhé polovině 19. století. Slavnostního aktu se zúčastnily významné osobnosti vědecké a politické sféry: mj. předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš, čestný předseda AV ČR prof. Rudolf Zahradník, předseda Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových prof. Václav Pavlíček, starosta a zemský hejtman města Vídně Michael Häupl, ministr kultury ČR Daniel Herman, velvyslanec ČR v Rakousku Jan Sechter, šéf poradců premiéra české vlády Vladimír Špidla, generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr, nakladatel a nestor českých vídeňáků Eduard Harant, světově proslulý barytonista Adam Plachetka či bankéř Josef Svoboda. Připomínaným stavitelem je přeštický rodák Josef Hlávka, architekt, mecenáš a mj. zakladatel předchůdkyně současné Akademie věd ČR. Snad nejznámější Hlávkovou vídeňskou stavbou je budova Opery, i když archivní prameny uvádějí, že jako stavitel uskutečnil během 13 let ve Vídni 142 staveb, a to jak reprezentační veřejné budovy, tak i ekonomicky úsporné činžovní domy. Některé jsou již památkově chráněné, jako například již zmíněná budova Opery, jiné už naopak nestojí nebo byly přestavěny. Ta největší a reprezentační sídla podél významné okružní třídy zařadila Hlávku mezi spolutvůrce slavné vídeňské Ringstrasse.

více zde 7.6.2016 Oxford University Press publikoval české historiky

Ohromný úspěch zaznamenali naši badatelé v historických vědách, a to konkrétně v oblasti orální historie, když byli v roce 2011 na konferenci v Denveru osloveni nakladatelstvím Oxford University Press, aby připravili k publikaci náhled na naši současnost po roce 1968. Po čtyřech letech intenzivní a mnohdy hodně obtížné práce vyšlo letos dílo českých historiků (v OUP snad vůbec poprvé) - kniha Velvet Revolutions: An Oral History of Czech Society.

více zde 7.6.2016 Ozvěny EXPO 2015: pršet bude pšenice

Na světové výstavě EXPO 2015 v italském Miláně představily své expozice čtyři pracoviště Akademie věd: Ústav experimentální botaniky, Botanický ústav, Ústav výzkumu globální změny a Ústav organické chemie a biochemie. Vybrané exponáty doplněné o interaktivní prvky mohou zhlédnout a vyzkoušet návštěvníci expozice Ozvěny EXPO 2015, která se koná od 24. května do 29. července 2016 v Galerii Věda a umění. Zavřeno 4 . – 6. 7. z důvodu státních svátků.

více zde 6.6.2016 Dvořákova přednáška

K uctění osobnosti i práce významného českého vědce v oboru fyziky pevných látek Vladimíra Dvořáka (1934–2007) pořádá Fyzikální ústav AV ČR každoročně slavnostní Dvořákovu přednášku přednesenou mezinárodně uznávanou autoritou v některém z oborů výzkumu tohoto badatelského pracoviště. Přednášku na téma Graviational-wave astrophisics prosloví prof. Marco Cavaglià (Department of Physics and Astronomy, University of Mississippi, USA) 15. června 2016 v 16:00 hod. v sídle Akademie věd na Národní třídě v Praze. K účasti na přednášce je nutná rezervace – viz fzu-rezervace.avcr.cz.

více zde 2.6.2016 Jak uchovat naši krajinu pro další generace

Krajina-1.JPGStejnojmenná velkoformátová putovní výstava je od 22. května 2016 k vidění v Průhonické botanické zahradě na Chotobuzi. Expozicí chceme poukázat na palčivá místa našeho vztahu ke krajině a hospodaření v ní. Hlavní myšlenkou prolínající se celou výstavou je motto Krajina je věc veřejná a její stav se dotýká nás všech. Zároveň chceme i ukázat, jak je česká krajina nejen rozmanitá a jedinečná, ale také jak ji udržitelně obhospodařovat, abychom ji mohli předat v uspokojivém stavu svým dětem. Výstava vznikla ve spolupráci Biologického centra AV ČR a Botanického ústavu AV ČR v rámci aktivity Hospodaření v krajině s ohledem na globální změny podporované výzkumným programem „Rozmanitost života a zdraví ekosystémů“ Strategie AV21. Výstava bude k vidění do 20. června 2016 denně mimo pondělí 10:00–17:00 hod. Vstupné je v ceně vstupenky do Průhonického parku nebo v ceně vstupenky Garden Pass.

více zde 1.6.2016 Aktuálně

Nestává se často, aby předseda Akademie věd odvolal nějakého ředitele ústavu. Posledního května ale tento krok učinil, když na základě vážného podezření z porušení vědecké i lékařské etiky odvolal ředitelku Ústavu experimentální medicíny AV ČR prof. Evu Sykovou. Úspěšná vědkyně, manažerka a rovněž politička se věnuje výzkumu kmenových buněk, a právě ty jsou příčinou rozsáhlého skandálu. Smrtelně nemocní pacienti s amyotrofickou laterální sklerózou totiž měli za účast na klinickém výzkumu a experimentální léčbě v Nemocnici Motol platit, i když druhá strana říká, že šlo o dobrovolné sponzorské dary. Tisková zpráva AV ČR k případu uvádí, že prof. E. Syková byla odvolána „[…] ve smyslu § 17 odst. 2 zákona č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných institucích, a čl. 7 Stanov AV ČR po souhlasném projednání na zasedání Předsednictva Akademické rady AV ČR. Důvodem rozhodnutí jsou závažné skutečnosti související s využíváním kmenových buněk pro pacienty s chorobou ALS. Podíl prof. E Sykové na těchto aktivitách poškozuje dobré jméno Akademie věd České republiky a Ústavu experimentální medicíny AV ČR, v. v. i.“

více zde 30.5.2016 Zapojte se do Evropského festivalu vědy zaměřeného na TV a nová média

Evropská asociace Euroscience, jež sdružuje zájemce o integraci evropské vědy nejen z Evropské unie, ale i dalších evropských zemí, vypisuje výzvu na filmové vědecké produkce v rámci evropského festivalu vědy zaměřeného na TV a nová média (The 2016 Science TV and New Media Festival). Akce se uskuteční v říjnu v Lisabonu. Přihlášky můžete posílat do 3. června 2016. Více informací naleznete na http://www.euroscience.org/.

více zde 27.5.2016 Bez svobodných médií neexistuje demokracie

Nanejvýš aktuálním tématem nezávislosti a svobody českých veřejnoprávních sdělovacích prostředků se věnovala již 28. konference v cyklu Člověk a média v prostorách Amerického centra v Praze. Ve čtvrtek 26. května 2016 se diskutovalo o varující skutečnosti, že roli veřejnoprávních médií v současnosti vážně ohrožuje rostoucí koncentrace vlastnictví, kumulace ekonomické a politické moci a také tlak ze strany politiků a různých podnikatelských sfér. Zřetelně je tak oslabována nezávislost médií veřejné služby, České televize a Českého rozhlasu. Jakým způsobem je možné posílit nebo zaštítit jejich nezávislost, diskutovali s účastníky Hana Marvanová, Daniel Raus a Jan Bednář. Ještě předtím však Nadační fond Josefa Luxe předal ocenění ANO, ANO, NE, NE za rok 2015. Uznání se tentokrát dostalo studentům, kteří stáli za zrodem iniciativy Vědci proti strachu a lhostejnosti, k níž se přidali i mnozí pracovníci AV ČR – aktuálně jsme na webu Akademického bulletinu informovali v létě loňského roku viz zde.
HaM

více zde 26.5.2016 High Time for Beam Time

Laserové centrum ELI Beamlines se v roce 2018 více otevře firmám a umožní jim využívat své vyspělé zobrazovací metody (3D projekce v reálném čase). Inovativní firmy totiž čím dál více zavádějí nejmodernějších zobrazovací techniky do firemního výzkumu a vývoje. Od dubna do září tohoto roku již probíhá projekt High Time for Beam Time, jehož snahou je zorganizovat pilotní výzvu pro firmy z regionu V4 s cílem zprostředkovat využití dalších zařízení ELI Beamlines. Pilotní výzva k podání výzkumných záměrů bude vyhlášena od 1. června 2016 do 31. července 2016. V rámci projektu High Time for Beam Time se dne 7. června 2016 v Dolních Břežanech uskuteční seminář (viz zde).

více zde 26.5.2016 Vláda schválila projekt na podporu excelentních vědců

Vědcům se blýská na lepší časy. Vláda schválila skupinu projektů Grantové agentury ČR na podporu excelentních vědců, což by se mělo odrazit ve vyšší úspešnosti českých badatelů v mezinárodním měřítku, zejména v získávání ERC grantů. Výše podpory, která je určena na projekty z oblasti základního výzkumu všech vědních disciplín, by měla v letech 2016 až 2022 dosáhnout 61,5 milionu korun. První výzva bude vyhlášena ještě letos. „Čeští vědci jsou ve srovnání s EU výrazně méně zastoupeni v mezinárodních výzkumných projektech a jejich potenciál zůstává nevyužitý. Díky programu studijních stáží budou moci špičkoví čeští vědci vyjet do nejlepších evropských výzkumných center, pracovat v týmech řešitelů ERC grantů, a získat tak rozhled v konkurenčním prostředí mezinárodního výzkumu. Díky tomu pak budou sami úspěšnější coby žadatelé o tento prestižní grant,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

více zde 26.5.2016 Oxford University Press publikoval české historiky

Ohromný úspěch zaznamenali naši badatelé v historických vědách, a to konkrétně v oblasti orální historie, když byli v roce 2011 na konferenci v Denveru osloveni nakladatelstvím Oxford University Press, aby připravili k publikaci náhled na naši současnost po roce 1968. Po čtyřech letech intenzivní a mnohdy hodně obtížné práce vyšlo letos dílo českých historiků (v OUP snad vůbec poprvé) – kniha Velvet Revolutions: An Oral History of Czech Society. Autorská dvojice Miroslav Vaněk a Pavel Mücke z Centra orální historie Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR analyzovala a interpretovala 300 rozhovorů o zkušenostech občanů se svobodou i s tím, kdy se svobody nedostává. Výslednicí je zachycení soudobých dějin po roce 1968 z pohledu běžných lidí, který se mnohdy liší od optiky oficiálních míst i jisté politické poplatnosti té které garnitury. Cílem bylo zachytit proměny hodnot v české společnosti za doby „reálného socialismu“ i jejich změny ovlivněné demokratickou a ekonomickou transformací po roce 1989. Autoři vycházeli vedle pramenů z orálně historických rozhovorů převážně z let 2006–2 013 a srovnávali je s dobovými výzkumy veřejného mínění. Zajímali se o veskrze „lidská“ témata, jakými jsou svoboda, hodnota práce, rodiny, vzdělání, volný čas, vztah k veřejné sféře, nebo vnímání cizinců a cizích zemí.

více zde 25.5.2016 Učená společnost ocenila vědce i studenty

Učená společnost České republiky ČR sdružující význačné vědce všech vědních oborů zasedala ve dnech 23. až 24. května 2016 na dvoudenním zasedání v pražském Karolinu a sídle Akademie věd na Národní třídě. První den veřejné části jednání, jehož se zúčastnily význačné osobnosti badatelské i politické sféry, patřil tradičnímu ceremoniálu – předání medailí, cen a čestných uznání.

více zde 25.5.2016 Cena Wernera von Siemense je opět zde!

V soutěži, v níž Siemens podporuje a oceňuje českou vědu a vysoké školství, budou již podevatenácté oceněni diplomanti, doktorandi, vedoucí jejich prací a další nadějní vědci či celé vědecké týmy. V pěti kategoriích se letos můžete utkat i vy – a to o odměny v celkové hodnotě přes jeden milion korun. Nově lze získat finanční odměnu také za doporučení absolventa a jeho práce v rámci výzvy „Doporuč kamaráda a získej 5 000 Kč“. Uzávěrka pro podání přihlášek je 25. listopadu. Všechny informace, pravidla i přihlášky najdete na stránkách soutěže siemens.cz/cenasiemens.

více zde 24.5.2016 Oznámení

Ústav experimentální medicíny Akademie věd ČR, v. v. i., vyhlašuje výběrové řízení na pozici účetní.

více zde 23.5.2016 Veletrh vědy se těšil velké návštěvnosti

veletr_vedy_2016_perex.jpgTisícům návštěvníkům představují pracoviště Akademie věd ČR, vysoké školy a další vědecké instituce svou činnost v rámci druhého ročníku Veletrhu vědy, který se konal ve dnech 19.–21. května v pražských Letňanech. Podrobnější reportáž přinese jedno z následujících čísel Akademického bulletinu.

více zde 19.5.2016 Jarní exkurze do světa vědy právě začaly!

Vědci z Akademie věd ČR každoročně seznamují veřejnost s nejrůznějšími obory své badatelské práce v rámci největšího vědeckého festivalu v České republice Týden vědy a techniky AV ČR. Aby vyhověli všem zájemcům, kteří jim chtějí nahlédnout „pod pokličku“, připravili jarní pokračování. Od 2. května do 30. června 2016 mohou studenti i široká veřejnost navštívit Jarní exkurze do světa vědy jako volnou část listopadového festivalu.
Zatímco v loňském roce si na vědu „posvítili“, letos je pro návštěvníky všech věkových kategorií připravena Věda, které rozumíte. Vstup na veškerý program je zdarma!

více zde

archiv aktualit

Oficiální časopis Akademie věd ČR