Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Připravované akce

jarni-dny-2015-220x130_72.png

16175_AV_ozveny_expo_banner_200x118.png

Důležité odkazy

gs_logo_w256.jpg23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTýden mozkuMazanek_logo.pnglvicek.png

Na výstavě Ozvěny EXPO 2015 bude pršet pšenice!

Na loňské světové výstavě EXPO 2015 v Miláně se poprvé v historii prezentovaly se svými expozicemi i čtyři ústavy Akademie věd ČR. Jejich vybrané exponáty doplněné o interaktivní prvky teď budou moci spatřit a vyzkoušet na vlastní kůži i návštěvníci výstavy s názvem Ozvěny Expo 2015, která se koná od 24. května do 29. července v prostorách Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze.


Výstava Ozvěny EXPO 2015 se koná v Akademii věd ČR ve dnech 24. května až 29. července 2016, v pracovní dny 10:00–18:00 hod. Národní 3, 117 20 Praha 1, Galerie Věda a umění. Zavřeno 4 . – 6. 7. z důvodu státních svátků.

 

Ojedinělé propojení vědy a současného umění nabídne netradiční pohled na děje, které jsou mnohdy těžko pochopitelné. Plastický Subliminal, výsledek spolupráce Ústavu experimentální botaniky AV ČR a výtvarníka Federico Díaze, zavede návštěvníky do tajů odhalení genetického plánu pšenice, který jako první na světě vyluštili a přečetli vědci ze zmíněného ústavu Akademie věd ČR.

 

„Plastiku Subliminal, která byla k vidění v Milánu, jsme rozšířili o interaktivní prvek. Exponát bude doprovázet pšeničný déšť, který navrhl Federico Díaz a zkonstruoval Miroslav Švec. Přímo do deště přitom budou moci návštěvníci vstoupit, “ prozradila k jednomu z exponátů manažerka výstavy Eva Jurková.

 

Světová výstava EXPO 2015 v Miláně nesla motto „Feeding the Planet, Energy for Life“. I to se odrazí na exponátech pražských Ozvěn EXPO 2015.

 

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, který hledá léky na civilizační choroby,připravil společně s výtvarníkem Jakubem Neprašem tepající videoprojekci Buňka, která ukazuje složitost fungování lidského organismu. Botanický ústav AV ČR představí unikátní Skleněnou knihu s živými houbami fotografky Suzanne Pastor. Odborníci z  Ústavu výzkumu globální změny AV ČR  budou prezentovat futuristický bioreaktor budoucnosti jako možné řešení problémů s produkcí potravin.

 

Na výstavě budou k vidění také exponáty dalších českých vystavovatelů: KOMA Modular s.r.o. zapůjčila model českého pavilonu, který získal bronzovou cenu za architekturu v kategorii do 2000 m 2.

Fotografie Barbory Šlapetové, na kterých zachycuje monument Hydal – Free Form Gate od společnosti NAFIGATE Corporation a.s., která získala cenu za nejlepší inovaci Expo 2015 v Miláně.

 

"Návštěvníci se budou moci projít Virtuálním lesem autorů Davida Sivého a Andreje Boleslavského. Spoluautory konceptu a architektonického řešení jsou Jan Tůma a Jindřich Ráftl ze studia R/FRM. Instalaci produkovala společnost Full Capacity, s.r.o. Dílo vzniklo v rámci tvorby instalace Laboratoř ticha pro Český pavilon světové výstavy EXPO2015."

Autoři: Dávid Sivý & Andrej Boleslavský
Spoluautoři konceptu a architektonického řešení : Jan Tůma a Jindřich Ráftl, studio R/FRM
Produkce: Full Capacity, s.r.o.
Poděkování: CaptureReality
Dílo vzniklo v rámci tvorby instalace Laboratoř ticha pro Český pavilon světové výstavy EXPO2015

 

Více informací na www.ozvenyexpo.cz

 

 

Přijďte do Akademie věd a zažijte atmosféru EXPO 2015 Milán v srdci Prahy!

 

Kontaktní informace:

Ing. Eva Jurková

projektová manažerka
Odbor popularizace vědy a marketingu

Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.

Národní 1009/3
110 00  PRAHA 1

 

TEL.:  +420 221 403 279

GSM:  +420 734 261 737

E-MAIL: jurkova@ssc.cas.cz

 

Doprovodný program


Výprava do světa rostlin

11. 6. 2016 19:00–01:00

Vydejte se s námi za poznáním životních procesů rostlin a jejich DNA. Vědecké metody se naučíte na interaktivním workshopu. Zábava zaručena!
Navíc vás čeká soutěž, jejíž výherci si na den mohou vyzkoušet práci v laboratoři.

Pozn.: Interaktivní workshop zajišťují pracovníci Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

 

 

Informace o vystavujících ústavech Akademie věd ČR

 

Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.

Laboratoře Ústavu experimentální botaniky sídlí v Praze a Olomouci. V celkem 14 laboratořích se vědci zabývají experimentálním výzkumem v oboru rostlinné biologie . Snaží se zjistit, „jak rostliny fungují“ – jaké děje probíhají uvnitř jejich orgánů a buněk. Jednotlivé laboratoře se věnují především molekulární biologii, buněčné biologii, biochemii, fyziologii a genetice.

 

Hlavním posláním ústavu je základní výzkum, ale některé projekty mají blízko k praxi. Jde například o vývoj potenciálního léčiva na bázi rostlinných hormonů nebo poživatelné vakcíny produkované rostlinami. Vědci ústavu také šlechtí odrůdy jabloní odolné proti chorobám nebo testují postupy čištění zamořené půdy a vody pomocí rostlin.

 

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v. v. i.

Ústav spojuje organickou chemii s biologickými obory a medicínou. Hlavními okruhy jeho výzkumné činnosti jsou medicinální chemie, zaměřená na chemoterapii závažných a zhoubných onemocnění člověka, dále chemie vztahů mezi živými objekty v přírodě, která se soustřeďuje na ekologicky šetrné nezbytné zásahy člověka do přírody a v neposlední řadě příprava nových materiálů vedoucích ke konstrukci nanostrojů.

 

Ústav se podílí na vzdělávání na univerzitní úrovni, vedení diplomových a doktorských prací a je sídlem komise pro obhajoby doktorských disertací v oboru organická a bioorganická chemie.

 

Botanický ústav AV ČR, v. v. i.

Botanický ústav je místem dynamického rozvoje vědy a výzkumu v celé škále botanických oborů, počínaje klasickou taxonomií, biosystematikou a evolucí rostlin a vybraných skupin hub, ekologií, ekofyziologií, fytogeografií a mapováním vegetace a konče dendrochronologií, studiem anatomie dřeva, karyologickými a populačně genetickými studiemi. Výzkum se provádí jak v České republice, tak i v zahraničí, často též ve spolupráci se zahraničními partnery.

 

Ústav rovněž pečuje o mnohé genofondové sbírky (kosatce, pivoňky, růže, hrušně, jabloně), jejich rozvoj a všestranné využívání. Velmi významnou součástí činnosti je výzkumné využití, údržba a péče o Průhonický park, národní kulturní památku a památku světového dědictví UNESCO.

 

Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.

Ústav pro výzkum globální změny je evropské centrum excelence zkoumající pomocí nejmodernějších postupů a přístrojového vybavení globální změnu a její dopad na atmosféru, biosféru a lidskou společnost. Globální změna se stala ekologickým, sociologickým a technickýmproblémem současnosti s celosvětovým  dosahem, a jeho řešení protovyžaduje hluboké odborné poznání.

 

Předmětem výzkumu jsou zejména vývoj klimatu a jeho budoucí scénáře, uhlíkový cyklus a dopady měnících se podmínek na produkci a biologickou rozmanitost ekosystémů a dopady na rozvoj a chování společnosti. Ústav produkuje nové inovační postupy v oboru „čistá energie “ a „ eko-inženýrství“, čímž vytváří potenciál vzniku nových zařízení a technologií a přispívá ke zlepšení environmentálního vzdělávání na všech stupních.

 

 

 

 

 



24. 5. 2016