Výstava Ozvěny EXPO 2015 na Pražské muzejní noci 2016

Výstava Ozvěny EXPO 2015 na Pražské muzejní noci 2016

Fri Jun 10 17:05:27 CEST 2016

Na třináctém ročníku Pražské muzejní noci otevře dveře až 80 objektů patřících 52 muzeím, galeriím a dalším institucím. Letos poprvé se mezi nováčky zařadila i Galerie Věda a umění Akademie věd ČR. Návštěvníkům nabídne interaktivní výstavu Ozvěny EXPO 2015. Kromě výstavy čeká během celého večera na návštěvníky i workshop s názvem Výprava do světa rostlin, který dá nahlédnout do tajů životních procesů rostlin a jejich DNA. 

Výstava Ozvěny EXPO 2015 představuje ojedinělé propojení vědy a současného umění, které divákovi nabízí netradiční pohled na děje, které jsou mnohdy těžko pochopitelné. Na světové výstavě Expo 2015 v Miláně se poprvé v historii představily se svými expozicemi čtyři ústavy Akademie věd ČR. Jejich vybrané exponáty doplněné o interaktivní prvky máte možnost spatřit a vyzkoušet v Galerii Věda a umění.

Plastický Subliminal, výsledek spolupráce Ústavu experimentální botaniky AV ČR a výtvarníka Federico Díaze, přivádí návštěvníky do tajů odhalení genetického plánu pšenice, který jako první na světě vyluštili a přečetli vědci ze zmíněného ústavu Akademie věd ČR. Plastika Subliminal je pro účely výstavy v Akademii věd ČR unikátně rozšířena a obohacena o interaktivní prvek nazvaný pšeničný déšť.

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, který hledá léky na civilizační choroby, připravil společně s výtvarníkem Jakubem Neprašem tepající videoprojekci Buňka, která ukazuje složitost fungování lidského organismu. Botanický ústav AV ČR představuje unikátní Skleněnou knihu s živými houbami fotografky Suzanne Pastor. Odborníci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR předvádí futuristický bioreaktor budoucnosti jako možné řešení problémů s produkcí potravin.

Na výstavě jsou k vidění také exponáty dalších českých vystavovatelů. Návštěvníci se tak například mohou za pomoci speciálních 3D brýlí projít virtuálním lesem.

 

DOPROVODNÝ PROGRAM

Sobota 11. 6. 2016

19:00–01:00 - Výprava do světa rostlin

Vydejte se s námi za poznáním životních procesů rostlin a jejich DNA. Vědecké metody se naučíte na interaktivním workshopu. Navíc vás čeká soutěž, jejíž výherci si na den mohou vyzkoušet práci v laboratoři.
Pozn.: Interaktivní workshop zajišťují pracovníci Ústavu experimentální botaniky AV ČR.