Aktuální otázky mozartovského výzkumu

Aktuální otázky mozartovského výzkumu

Tue Apr 12 11:00:00 CEST 2016

V souvislosti s letošním jubileem 260 let od narození a 225 let od úmrtí Wolfganga Amadea Mozarta uspořádá Akademie věd ČR, Mozartova obec v České republice a Don Juan Archiv ve Vídni pod záštitou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše mezinárodní mozartovskou konferenci Aktuální otázky mozartovského výzkumu. Ve dnech 16.–17. dubna se v sídle AV ČR v Praze 1 na Národní třídě za účasti místopředsedy AV ČR dr. Pavla Barana a ředitele Etnologického ústavu AV ČR doc. Zdeňka Uherka bude diskutovat zejména o problematice Mozartových oper v kontextu dobové italské produkce.

 

Mezi referujícími budou někteří členové Akademie für Mozart-Forschung při Stiftung Mozarteum Salzburg, řada univerzitních profesorů, editorů nové Souborné kritické edice Mozartových děl a dalších předních badatelů věnujících se mozartovskému výzkumu a výzkumu italské opery 18. století, a to z Německa, Rakouska, USA, Itálie, Izraele a České republiky.

O recepci Mozartových oper za jeho života a krátce poté vypovídá i evidence a výzkum jejich opisů. Další příspěvky budou věnovány problematice dobové libretistiky, skladatelově klavírní tvorbě a přínosům nových nálezů pro kritickou edici atd. V rámci konference se uskuteční tzv. Gesprächskonzert rektora Universität Mozarteum v Salcburku a významného klavíristy prof. Dr. Siegfrieda Mausera.

Program konference zde.