Jarní exkurze do světa vědy

Jarní exkurze do světa vědy

Fri Apr 15 11:00:00 CEST 2016

Vědci z Akademie věd ČR každoročně seznamují širokou veřejnost s nejrůznějšími obory své badatelské práce v rámci největšího vědeckého festivalu v ČR Týden vědy a techniky AV ČR. Aby vyhověli všem zájemcům, kteří jim chtějí nahlédnout „pod pokličku“, připravili jeho jarní pokračování. Od 2. května do 30. června 2016 proto mohou navštívit Jarní exkurze do světa vědy jako volnou část listopadového festivalu. Zatímco v loňském roce si na vědu „posvítili“, letos je pro návštěvníky všech věkových kategorií připravena Věda, které rozumíte. Veřejnost se může těšit nejen na přednášky, ale i vědecké kavárny, science show nebo dny otevřených dveří jednotlivých pracovišť Akademie věd ČR v Praze i v dalších regionech.

Například v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí se návštěvníci mohou 16. června zabývat tajemstvím světla a zvuku při science show britského vědce Dr. Michaela Londesborougha z Ústavu anorganické chemie AV ČR. Pro vyznavače počítačových her se 29. června Malý sál v hlavní budově Akademie věd ČR na Národní promění ve vědeckou kavárnu. Tématem zde budou počítačové hry a simulace ve školách jako učební pomůcka. Tvůrci úspěšného projektu Československo 38–89: Atentát (www.cs3889.cz) přiblíží vývoj takové výukové simulace a návštěvníci si ji samozřejmě vyzkouší.

Již 12. května se rodiny s dětmi nebo školy mohou vypravit na naučnou vycházku Geologie za humny okolím Ostravy-Poruby. Na jižní Moravě provede 17. a 18. června římský voják zájemce zázemím archeologů na detašovaném pracovišti Archeologického ústavu AV ČR v Dunajovicích u Brna. Dne 17. června je ústav otevřen pro školy, následující den pro veřejnost.

Biologické centrum AV ČR ve svém areálu v Českých Budějovicích slavnostně otevře unikátní dendrologickou zahradu o rozloze větší než jeden hektar. K vidění budou stromy, keře a byliny ze tří kontinentů světa: Evropy, Asie a Ameriky. V rámci slavnostního otevření bude ve dnech 21. a 25. května připraven celodenní program. Zejména děti, ale i jejich rodiče si vyzkoušejí „vědecké“ aktivity, např. pipetování roztoků, sázení rostlin do zkumavek i sestavování modelu genetického kódu.

Ve dnech 13.–15. května pořádá Astronomický ústav AV ČR v Ondřejově den otevřených dveří mj. s prohlídkou Perkova dvoumetrového dalekohledu, který je s průměrem objektivu 2 metry a hmotností 83 tun největší v České republice. Chybět samozřejmě nebude ani pozorování oblohy ze Západní kopule historické hvězdárny. Úplný program a návod k registraci na danou akci je k dispozici na webu tydenvedy.cz.

Porozumět fyzice, chemii, biologii nebo archeologii není žádná věda! Přesvědčte se sami,
vstup na exkurze je volný.