Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Důležité odkazy

gs_logo_w256.jpg23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTýden mozkuMazanek_logo.pnglvicek.png

Vědecko-výzkumné centrum BIOCEV zahájilo plný provoz

Za přítomnosti mnoha významných tuzemských i zahraničních hostů ze světa vědy a veřejné sféry byl v červnu oficiálně zahájen plný provoz centra BIOCEV. Pracovat v něm bude až 600 vědců a studentů. „Posíláme BIOCEV do evropského výzkumného prostoru a domnívám se, že má všechny předpoklady stát se v tomto směru významným hráčem,“ uvedl ve svém projevu předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš.

 

Unikátní vakcína pro léčbu infekčních onemocnění, historicky první zdokumentování vývoje zubu, které může pomoci v boji proti rakovině, nebo revoluční objev organismu, jenž zcela postrádá zdroj energie. I takové jsou aktuální výsledky vědeckých týmů z centra BIOCEV. Za přítomnosti mnoha významných tuzemských i zahraničních hostů ze světa vědy a veřejné sféry byl oficiálně zahájen jeho plný provoz. Pracovat v něm bude až 600 vědců a studentů. „Posíláme BIOCEV do evropského výzkumného prostoru a domnívám se, že má všechny předpoklady stát se v tomto směru významným hráčem,“ uvedl ve svém projevu předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš.

 

Místopředseda vlády ČR pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek vyjádřil přání, aby finance investované do výstavby centra BIOCEV z veřejných prostředků, ať už evropských či z rozpočtu ČR, byly dobře investovanými penězi. Zároveň ocenil spolupráci Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy v Praze na celém projektu a vyzdvihl úspěchy české vědy na poli medicíny a biologie.

 

Již nyní se 56 výzkumných skupin, působících v pěti synergických programech, zaměřuje na detailní poznání organismů na molekulární úrovni. Jejich výsledky směřují do aplikovaného výzkumu a vývoje nových léčebných a diagnostických postupů proti závažným zdravotním problémům současné společnosti. Mezi koncové výsledky výzkumné práce v centru BIOCEV patří například vývoj biologicky aktivních látek včetně chemoterapeutik nebo proteinové a tkáňové inženýrství.

 

„Díky vzniku centra BIOCEV se podařilo propojit tradiční silné obory z oblasti technických a přírodních věd jako je virologie nebo chemie. O kvalitně nastaveném vědeckém modelu vypovídá i nejvyšší dosažené hodnocení z pěti předložených velkých projektů Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Tuzemští i mezinárodní hodnotitelé zejména zdůraznili to, že se na výzkumných programech podílejí naši nejlepší vědci v oboru,“ prohlásil prof. Pavel Martásek, ředitel centra BIOCEV.

 

Po slavnostním zahájení, jehož se zúčastnili také ministryně školství Kateřina Valachová, hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, rektor UK prof. Tomáš Zima nebo ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR prof. Václav Hořejší, následovaly prohlídky vybraných pracovišť Centra BIOCEV. Zároveň odstartovala dvoudenní mezinárodní konference za účasti významných představitelů české a zahraniční vědy a výzkumu.

28. 6. 2016