Podle mluvčí Moravského zemského muzea Evy Pánkové to je nejúspěšnější výstava za poslední roky. „Začala 27. listopadu 2014 a každý měsíc přišlo okolo dvou tisíc lidí, což je opravdu mimořádné," uvedla Pánková.

Pozitivní ohlasy sbírají i kurátoři Pavel Kouřil, Luděk Galuška a Zdenka Kosarová. „Přijetí z řad návštěvníků nás příjemně překvapilo. Je to výstava opravdu převratná, protože se nám podařilo nashromáždit nejvíc předmětů z tohoto období a vystavit je na jednom místě," zdůraznila Kosarová. Jak už Deník Rovnost dříve informoval, výstava nazvaná Velká Morava a počátky křesťanství má v Brně premiéru. „Mnohé z vystavených předmětů ze starších i nových archeologických výzkumů jsou národními kulturními památkami a řada z nich je vystavena vůbec poprvé," upozornili hlavní autoři výstavy Luděk Galuška a Pavel Kouřil. Doplnili, že přes 1200 vystavených předmětů zapůjčilo pětatřicet institucí.

A právě z podnětů těch, kdo výstavu zhlédli, uvažují kurátoři o její další prezentaci. „Zazněly názory, že by to mohla být i stálá expozice. Zatím počkáme, až výstava završí svá naplánovaná uvedení v Praze a v Bratislavě, a poté to teprve bude aktuální téma k diskuzi," naznačila Zdenka Kosarová z Archeologického ústavu Akademie věd.

Moravské zemské muzeum nápad na zřízení stálé expozice o Velké Moravě vítá. „Jsme tomu otevření, určitě to bude pro návštěvníky zajímavé. Byl by pro to vhodný prostor v Dietrichste­inském paláci na Zelném trhu, kde tak bude Morava pojednána nejen z historického, ale i společensko-vědního hlediska," poznamenala Pánková.

Současně vysvětlila, proč se stálá expozice o Velké Moravě nemůže vrátit do druhého patra Paláce šlechtičen, kde aktuálně je. „Palác šlechtičen je sídlem Etnografického ústavu a v budoucnu zde plánujeme vytvořit stálou etnografickou expozici. A protože máme velké sbírky loutek, vznikne zde i prostor věnovaný českému loutkářství," doplnila Pánková.

Výstava Velká Morava a počátky křesťanství v Brně potrvá do konce tohoto týdne. Na závěrečný den muzeum připravilo čtyři komentované prohlídky – od dvou hodin odpoledne, vždy s hodinovým odstupem. „Ještě jsem výstavu nestihl a plánuji se jít podívat. Myslím, že k obecnému povědomí o naší historii takové téma bezpochyby patří," uvedl Radek Svozil z Brna.

Výstava: Velká Morava a počátky křesťanstvíMísto: Palác šlechtičen (Moravské zemské muzeum v Brně), Kobližná 1, Brno, 2. poschodí
Výstavu muzeum prodlužuje do 1. března 2015 a v poslední den otevření, což je tuto neděli, jsou na programu čtyři komentované prohlídky: ve 14.00 hod., v 15.00 hod., v 16.00 hod. a v 17.00 hod. Muzeum návštěvníkům doporučuje zajistit si raději místa předem.
Otevírací doba aktuální výstavy: středa až pátek 9.00 až 17.00 hod., sobota, neděle 13.00 až 18.00 hod. Další uvedení výstavy: Císařská konírna Pražského hradu 17. dubna až 28. června, Bratislavský hrad 6. srpna až 1. listopadu 2015.