Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Důležité odkazy

gs_logo_w256.jpg23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTýden mozkuMazanek_logo.pnglvicek.png

Akademie věd ČR otevřela Centrum transferu technologií

Centrum transferu technologií Akademie věd ČR (CeTTAV) slavnostně zahájilo svoji činnost. Cílem Strategie AV21 je mj. převést do reálného života více výsledků vědecké práce a lépe využít aplikační potenciál pracovišť AV ČR. Transfer znalostí je ale náročnou součástí vědecké práce, a proto AV ČR přichází s touto novou aktivitou, která má pomoci vědcům zvýšit šance na využití výsledků výzkumů.

 

„Jsem rád, že nakonec k tomuto kroku došlo v pravý čas. AV ČR loni přišla se Strategií AV21, kde je transfer technologií a spolupráce ústavů s firmami jedním s klíčových momentů,“ řekl na slavnostním otevření předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš.

Jedinečnost CeTTAV spočívá zejména v koordinaci činností a výměně informací v transferu znalostí v rámci soustavy 54 pracovišť AV ČR. Úkolem CeTTAV je analyzovat potřeby těchto pracovišť a na základě analýzy vytvořit unikátní systém dovednostních tréninků. Zaměstnanci pracovišť AV ČR, ať už jde o vědce, vedení nebo pracovníky v transferu znalostí, tak získají prostor pro vyjádření, sdílení a řešení svých reálných otázek a zkušeností. Takový koncept zastřešujícího centra transferu znalostí nejlépe odpovídá prostředí Akademie věd ČR, které je specifické pokrytím širokého spektra vědních oborů, ve kterých jsou také zvyklosti transferu znalostí a technologií často specifické.

 

V následné neformální diskusi účastníci otevřeli celou řadu témat, která budou řešena jak na centrální koordinační úrovni, tak na jednotlivých pracovištích, případně v rámci mezioborových výzkumných programů Strategie AV21. Včerejšího slavnostního zahájení se zúčastnili mj. náměstkyně místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace L. Orgoníková, viceprezident Svaz průmyslu a dopravy Z. Frolík, člen předsednictva Technologické agentury ČR P. Komárek, vedení AV ČR a ředitelé pracovišť AV ČR.

 

Foto: Akademický bulletin

18. 5. 2016