Může genetika zachránit lidstvo před hladem? Na tuto otázku se pokusí najít odpověď prof. Jaroslav Doležel, který je hostem nového prestižního přednáškového cyklu „Akademie věd ČR – špičkový výzkum ve veřejném zájmu“ . Do Žofínského paláce v Praze se sice v pondělí 19. 9. 2016 dostanou jen zvaní, celou přednášku ale bude od 16. hodin živě streamovat Česká televize.
Vědci z přírodovědecké fakulty a Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) hráli významnou roli na 17. Evropském biotechnologickém kongresu, který se na počátku července uskutečnil v polském Krakově. Olomoučtí přednášející seznámili účastníky kongresu s výsledky výzkumu zejména v oblasti genomiky obilovin.
Týdenní workshop moderních metod zkoumání dědičné informace rostlin pořádala Zemědělská univerzita v čínském Nankingu (Nanjing). Profesorka Xiue Wang pozvala na kurz vědce, kteří se věnují různým oblastem tohoto studia.
Pokud jste neměli možnost navštívit EXPO 2015 v Miláně, zamiřte do Prahy. V Galerii Věda a umění se přesvědčíte o tom, že věda nemusí být suchopárná a dokáže inspirovat umělce k vytvoření mimořádných děl.
Ľudia viac ako kedykoľvek predtým diskutujú a pochybujú o obsahu svojho jedla a jeho vplyve na naše zdravie. Sú si toho vedomí aj organizátori Medzinárodného festivalu vedeckých filmov v Olomouci (AFO), ktorí jedlu venovali celú programovú sekciu. Jej témou bola jedna z najkontroverznejších otázok týkajúcich sa jedla – geneticky modifikované potraviny.
Problematika GMO často vzbuzuje negativní emoce a pro laiky není snadné se v ní orientovat. Právě proto se vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, kteří koordinují výzkumný program Strategie AV21 „Potraviny pro budoucnost“, rozhodli v rámci festivalu Academia film Olomouc připravit společně s Univerzitou Palackého hned několik akcí zaměřených na GMO.
Lidé nechtějí GMO, protože potraviny se podle nich vyrábí v supermarketu
Lidé nemají důvod přijmout geneticky modifikované potraviny, dokud z nich nebudou mít nějaký prospěch, říká Marc van Montagu, jeden z objevitelů této technologie. A zatím je vidí jen zemědělci a jejich dodavatelé.
Olomouc, Dub nad Moravou– Kdyby se profesor Jaroslav Doležel, vedoucí olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, narodil v jiné době, možná by s rockovou kapelou dodnes vyprodával sportovní haly.
Po česku se čte nejen genom pšenice, ale i banánovníku. Olomoucký výzkumný tým profesora Doležela ukázal cestu a přispívá k vyšlechtění odolnějších druhů plodin.