Vědecký seminář: Nová Evropa

Datum konání: 
7. 11. 2016, 0:00 - 8. 11. 2016, 0:00

Masarykovo muzeum v Hodoníně; Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.; Historický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity; Kabinet TGM při Katedře filozofie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity

pořádání v Hodoníně ve dnech 7. a 8. 11. 2016 vědecký seminář

Nová Evropa

 

Preferovaná témata:

  • nova-evropa_hodonin-2016.jpg?itok=2HbAD6 Střední Evropa, habsburská monarchie a možná státnost „nestátních národů“ v úvahách a konceptech předválečných myslitelů: od austroslavismu k novoslovanství, od podunajské říše k německé Mitteleuropě (Palacký, Kramář, Popovici, Dmowski, Naumann aj.).
  • Tzv. „katastrofické scénáře“ možného vývoje v důsledku oslabení či zániku habsburské monarchie: středoevropské národy proti Rakousku, vedle Rakouska a bez Rakouska.
  • Perspektivy socialistické revoluce a konzervativně-liberálních reakcí jako alternativy k nacionálním konceptům (Horský, Kordač, Seipel, Liebknecht, Luxemburg, Lenin, Šmeral aj.).
  • Plánování proměn středoevropského prostoru na mapách generálních štábů, v kuloárech kabinetní diplomacie a v úvahách politických elit v průběhu první světové války.
  • Masarykova Nová Evropa a Masarykovy představy o řešení „české otázky“ v kontextu světové konflagrace.
  • Válečné plány a poválečná realita: síla vítězů a revizionismus poražených.

 

kaisers-dream.jpg?itok=olTGGdrDeurope.jpg?itok=7Zt5pXXG Zájemci o aktivní účast na semináři se mohou nejpozději do 15. 5. 2016 přihlásit u Zdeňka Nebřenského (Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.) na e-mailové adrese: znebrensky@gmail.com.

Délka příspěvku by neměla přesáhnout 20 minut. Organizátoři si vyhrazují právo výběru příspěvku. Zájemce prosíme o zaslání abstraktu navrhovaného příspěvku (max. 300 slov) a krátkého akademického životopisu (max. 200 slov). Všechny zájemce vyrozumíme o zařazení či o nezařazení jejich navrhovaného přípěvku nejpozději do 30. 6. 2016.

Lukáš Fasora – Irena Chovančíková – Luboš Velek – Jan Zouhar

 

 

Pozvánka (pdf)

Přihláška (pdf)

Add to My Calendar