Archeologický ústav v Praze a Mezinárodní den archeologie 2016

Archeologický ústav AVČR v Praze se již potřetí zapojí do Mezinárodního dne archeologie, který letos proběhne v sobotu 15. 10. 2016 (www.denarcheologie.cz). Akci již tradičně vyhlašuje Archaeological Institute of America (AIA) a účastní se jí odborné instituce a zájmové spolky po celém světě. Kromě informací o aktivitách ARÚP, umístěných v areálu každoročního meziinstitucionálního centra MDA 2016 na Filozofické fakultě UK Praha, v ul. Celetná 20, Praha 1, budou ve spolupráci s dalšími organizátory pro veřejnost připraveny tři mimopražské akce.

Libice na soutoku
Akce je pořádána ve spolupráci ARÚP a obce Libice nad Cidlinou. Ve stanovených časech proběhnou komentované prohlídky nové výstavy, reflektující výsledky více než sto let probíhajících unikátních archeologických výzkumů raně středověkého hradiště, spojeného s rodem Slavníkovců a pravděpodobným narozením druhého pražského biskupa a zemského patrona sv. Vojtěcha. Na prohlídku expozice v Pamětní síni Slavníkovské Libice navážou návštěvy hradiště, národní kulturní památky.
Průvodcem expozice a hradiště bude Mgr. Jan Mařík, Ph.D.
Začátek prohlídek: Sobota 15. 10. v 10:00 hod. a 12:00 hod. Délka prohlídky cca 1,5 hod.
Místo: před Obecním úřadem Libice nad Cidlinou, Husova 4, Libice nad Cidlinou
Prosíme zájemce, aby se nahlásili v pracovních dnech do středy 12. 10., mezi 9:00 až 16:00 hod., na tel. číslo 257 014 331.

Archeologické hrátky na Hrádku
Akci spolupořádá ARÚP s městem Čáslav a dalšími institucemi (obr. 2). Pro rodiny s dětmi bude připraveno několik stanovišť, kde budou plnit speciální úkoly spojené s archeologií. Pokusí se například najít depot mincí, vyzkouší si pod odborným dohledem odkryv a dokumentaci hrobu pravěkého lovce a mohou si též vyrobit pravěký šperk.
Za ARÚP na akci spolupracuje Mgr. Filip Velímský, Ph.D.
Místo: Čáslavské hradiště Hrádek
Akce proběhne v sobotu 15. 10., od 10:00 hod. do 13:00 hod.
Bližší informace jsou uvedeny na plakátku (obr. 2)

Archeologie letadel z 2. sv. války
Akci spolupořádá ARÚP s Oblastním muzeem v Mostě a dalšími institucemi (obr. 3). Pro všechny zájemce nejen (!) o archeologii z období 2. sv. války proběhne několik komentovaných prohlídek výstav a přednášky, reflektující především nálezy sestřelených amerických letounů a doklady protiletadlové obrany závodu v Záluží z archeologických výzkumů. Součástí prohlídek budou ukázky americké bojové techniky.
Za ARÚP na akci spolupracuje Mgr. Petr Čech
Místo: v pátek Areál děkanského kostela v Mostě; v sobotu Oblastní muzeum v Mostě, Čsl. armády 1360/35, Most.
Čas konání: pátek 14. 10., mezi 12:00 hod. a 17:00 hod.; sobota 15. 10., mezi 10:00 hod. a 18:00 hod.
Bližší informace o vstupech a časech jednotlivých akcí jsou uvedeny na přiloženém plakátku (obr. 2).

Obr. 1 Banner akce

2. Plakátek k programu v Čáslavi: PDF

3. Plakátek k programu v Mostě: PDF

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter