Z výsledků květnového výzkumu vyplynulo, že pod pojmem "tradiční česká kuchyně" si lidé vybaví především pokrm vepřová - knedlík – zelí. Další si jej spojují se svíčkovou a část s vepřovým řízkem či s gulášem. Relativně častá je i asociace se sladkými jídly - s ovocnými knedlíky a s plněnými buchtami. Z jiných pokrmů je jako reprezentant tradiční české kuchyně vnímán např. bramborák, pečená husa či kachna a přílohové knedlíky. Z tradičních českých jídel se v domácnostech připravuje zejména vepřová s knedlíkem a se zelím. S odstupem za tímto pokrmem uváděli dotázaní svíčkovou a smažený řízek. Poměrně často byl jmenován také guláš. Oblíbená jsou ale i bezmasá, resp. sladká jídla, jako např. bramboráky, ovocné knedlíky a buchty.
Tradiční česká kuchyně a my
Miluše Rezková Pátek, 15 Srpen 2003