Previous Next
Záslužná edice KVĚTA SGALLOVÁ Součástí vývoje novočeské poezie na konci 18. a začátku 19....
Důstojná sumarizace Na úvod je třeba podotknout, že česká literární a knihovní věda rozhodně netrpí...
Ad Zdeněk Smolka: Historie polské literatury českého Těšínska – polemika LIBOR MARTINEK Již jednou jsem polemizoval s recenzí ostravského literárního historika...

V rámci festivalu Týden vědy a techniky (1. - 13. 11 2016) nabídnou veřejnosti přednášky s literární tematikou Stefan Segi, Robert Kolár, Pavel Kořínek, Jiří Flaišman a Michal Kosák. Připravili jsme rovněž dvě literární procházky Prahou a den otevřených dveří v brněnské pobočce ÚČL.

 

Na všechny akce jste srdečně zváni!

 

Přednášky, 8. 11. 2016, přednáškový sál Ústavu pro českou literaturu AV ČR (Na Florenci 3, Praha 1)

9:00–9:45           

Politická korektnost v ČR. Stefan Segi 
Politická korektnost se do českého prostředí dostává po roce 1989 a je stále více vnímána jako zásadní ohrožení svobody slova. O co přesně jde, kdo ji prosazuje a jakým způsobem se projevuje? Těmito a dalšími otázkami se budeme v přednášce zabývat.

 

10:00–10:45

Veřejná pitva básně. Robert Kolár 
Účastníci se stanou svědky 1. veřejné pitvy básně Lesní studánka Josefa Václava Sládka. Báseň bude vyšetřena pomocí nejmodernějších přístrojů a bude prozkoumána její stránka fónická, rytmická, metrická, strofická a lexikální. Nález bude konfrontován s kontextem české poezie 19. století.

 

11:00–11:45       

Batlička v bublinách, Čapek mezi panely. Česká literatura v komiksových adaptacích doma i ve světě. Pavel Kořínek 
Adaptace literárních děl – ať už přináležejících k „vysokému kánonu“, nebo populárních žánrových – tvořily ve 20. století nikoli nepodstatnou součást domácí komiksové produkce. Někdy se jejich prostřednictvím komiksoví tvůrci pokoušeli připomenout či po svém pojednat klíčová i pozapomenutá díla národní literatury, jindy snad v adaptaci jako takové hledali příležitost k prosazení v určitých obdobích spíše odmítaného či podezřele vnímaného obrázkového seriálu. Čas od času pak některé českojazyčné literární texty oslovily i zahraniční komiksové scenáristy a výtvarníky. 
Kromě základního popsání, zmapování a usouvztažnění komiksových adaptací literárních děl české literatury dojde v přednášce i na obecnější otázky specifik komiksových adaptací jako takových. Na několika vybraných příkladech opakovaně adaptovaných textů (Osudy dobrého vojáka Švejka, Válka s mloky) budou rovněž předvedeny možné, nejrůznější přístupy k adaptaci obrázkovým seriálem.

 

12:00–12:45

 K problematice vydávání děl české literatury. Jiří Flaišman, Michal Kosák 
Přednáška představí činnost Edičního a textologického oddělení ÚČL AV ČR, jehož specializací je prezentace textů klasické české literatury období 19. a 20. století. Členové oddělení se mj. podílejí na vydávání tradiční knižní ediční řady čtenářských vydání Česká knižnice, která dodnes ve více jak osmdesáti svazcích představila nejvýznamnější díla české literatury od svatováclavských legend po Hrabala. Pracovníci oddělení současně koncipují a edičně připravují svazky Kritické hybridní edice, jež formou knižní edice kombinované s vědeckou elektronickou edicí na DVD představuje inovativní koncept prezentace textů česky píšících autorů (K. H. Mácha, F. Gellner, K. Hlaváček, P. Bezruč), který se obrací zejména k širší badatelské obci. Výhradně pro elektronické prostředí členové oddělení zpracovávají texty pro plnotextovou databázi Česká elektronická knihovna – Poezie 19. a počátku 20. století, která zdarma zpřístupňuje 1700 básnických knih česky psané básnické produkce.

 

Literární exkurze:

9. 11., 10:00–12:00     

Neviditelné ulice. Daniel Soukup, Matouš Jaluška 
Literárně-historická procházka po Židovském městě pražském. V rámci procházky se zamyslíme nad vztahem místa a textu, historie a paměti, nad historickými událostmi a osobnostmi spjatými s židovskou čtvrtí a jejich stopami v literatuře a písemných pramenech napříč staletími. 
Pozn.: Sraz účastníků v 10:00 u Staronové synagogy (Maiselova 18, Praha 1).

 

10. 11., 10:00–12:00   

Avantgardní Praha: Po stopách Devětsilu pražskými nakladatelstvími, výstavní síněmi, kavárnami i bary. Kateřina Piorecká, Karel Piorecký 
Autoři knihy Praha avantgardní: Literární průvodce metropolí 1918–1938 vás zavedou do míst, kde byl založen Devětsil, Levá fronta i Surrealistická skupina. Projdeme kolem často už zaniklých kaváren a barů, kde se scházeli básníci a prozaici s teoretiky, výtvarníky a architekty. Připomeneme si, kde sídlily velké nakladatelské domy i galerie, kde vystavovali avantgardní umělci. Součástí exkurze bude čtení literárních textů.

Pozn. Sraz účastníků ve 10:00 na vstupním schodišti budovy Akademie věd ČR (Národní 3, Praha 1).

 

Den otevřených dveří v brněnské pobočce Ústavu pro českou literaturu AV ČR:

7. 11. 2016, 13:00–16:00

  • Seznámení s historií a vědeckou činností pracoviště
  • Představení některých projektů
  • Informační infrastruktura oboru

Místo konání: Květná 8, Brno
Kontakt: Alena Vrbová, e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.