Previous Next
Záslužná edice KVĚTA SGALLOVÁ Součástí vývoje novočeské poezie na konci 18. a začátku 19....
Důstojná sumarizace Na úvod je třeba podotknout, že česká literární a knihovní věda rozhodně netrpí...
Ad Zdeněk Smolka: Historie polské literatury českého Těšínska – polemika LIBOR MARTINEK Již jednou jsem polemizoval s recenzí ostravského literárního historika...

Ústav pro českou literaturu AV ČR zahájil v červnu 2012 konverzi svých knihovních a bibliografických databází a jejich integraci na platformě systému Aleph.

Tento systém je využíván vůdčími knihovnickými a bibliografickými pracovišti v národním i mezinárodním měřítku. Jednotlivé báze vědeckých informací ÚČL budou na novou systémovou platformu přecházet postupně, celý proces bude definitivně ukončen až v první polovině roku 2015. Důvodem je mimořádný rozsah a komplexnost stávajících bází ÚČL, které nadto fungují v několika různých datových formátech. Ve výsledku získají uživatelé Bibliografie české literární vědy modernější a přehlednější přístup k datům ÚČL i sofistikovanější možnosti pro vyhledávání informací, než jaké nabízí stávající nerelační databázový systém ISIS, využívaný v ÚČL od počátku 90. let 20. století. Po dobu přechodu na novou platformu prosíme všechny uživatele o pochopení pro některé možné komplikace: především nutnost vyhledávat aktuální bibliografické informace v oborové bibliografii Česká literární věda zároveň v obou systémech, starém, jehož doplňování skončilo k 31. 7. 2012, i novém, kam jsou ukládány nové bibliografické záznamy pořízené po tomto datu.

 

Veškerá data zpracovaná ve starším systému ISIS prozatím zůstanou dostupná na původní adrese a budou do budoucna zakonzervována. Nadále však nebudou s výjimkou databáze excerpovaných časopisů v tomto systému dále aktualizována. Do systému Aleph by měla být konvertována v průběhu zimy 2015.

 

Jakékoli připomínky, podněty a poznámky k probíhající konverzi i jednotlivým databázím uvítáme na následujících e-mailových adresách:

 

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.        (k bibliografickým databázím a článkové bibliografii ÚČL obecně)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.                       (k databázím v systému Aleph)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.                           (k databázím v systému ISIS)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.                     (k aplikaci RETROBI a Retrospektivní bibliografii 1775–1945)