ÚvodDvorana slávyLidé a události 2016

Lidé a události 2016


ČERVEN

Pavel Jungwirth - Medaile Jaroslava Heyrovského

Naš kolega Pavel Jungwirth převzal ve čtvrtek 30.června 2016 z rukou předsedy AV ČR Jiřího Drahoše prestižní Medaili Jaroslava Heyrovského za zásluhy v chemických vědách.



Prof. Mgr. Pavel Jungwirth, CSc., DSc., působí již více než 10 let v ÚOCHB AV ČR, kde je vedoucím své vlastní vědecké skupiny. Hlavním oborem jeho odborného zájmu jsou molekulové simulace iontů na vodných rozhraních včetně interakcí iontů s bílkovinami a membránami, chemie vodných aerosolů či struktura a dynamika solvatovaných elektronů. Moderní experimenty a počítačové simulace umožňují objasnit, proč se různé soli chovají specifickým způsobem. Cílem je porozumět specifickým iontovým efektům v bílkovinách, biomembránách a ve vodních kapkách. Prof. Jungwirth publikoval více než 180 původních prací v prestižních mezinárodních časopisech s více než 3500 citacemi, a patří tak k špičkovým českým vědcům střední generace. Vytvořil u nás vědeckou školu počítačového modelování, jeho výsledky jsou ve světě velmi uznávané a za svou práci získal řadu tuzemských, ale také zahraničních ocenění včetně Spiers Prize od Královské chemické společnosti (2008). Je také nositelem Akademické prémie AV ČR z roku 2010. Byl jedním ze dvou českých vědců z postkomunistických zemí vybraných časopisem Nature na medailon k výročí 20 let od pádu železné opony.

Šot z ceremoniálu a krátký rozhovor s Pavlem Jungwirthem (ČT24).




ČERVEN

Andrej Jančařík - Experientia Foundation grant

Letos 27.června již počtvrté proběhlo udělení finanční podpory Nadace Experientia pro mladé vědecké pracovníky na jejich zahraničních studijních pobytech. Jedním ze dvou udělených grantů se stal náš kolega Andrej Jančařík (studijní pobyt na National Centre for Scientific Research, Francie, skupina Dr. Gourdona, grant 1 170 000 Kč).


EXPERIENTIA




ÚNOR

Štěpán Timr ve FORBESU

Štipán Timr Není jim ještě třicet a už vynikají v tom co dělají: Štěpán Timr (26) se umístil v žebříčku časopisu Forbes "30 pod 30". Nadaný doktorand byl součástí týmu , který v roce 2011 představil fluorescenení mikroskop. V současné době pracuje ve skupině Pavla Jungwirtha.




ÚNOR

Pavel Kielkowski získal Cenu Wernera von Siemense

Pavel Kielkowski, bývalý doktorand ze skupiny Michal Hocka ve letech 2009-2014, získal cenu Wernera von Siemense 2016 za nejlepší dizertaci.




LEDEN

Pavel Hobza patří mezi 1% nejcitovanějších chemiků

Prof. Pavel Hobza, ÚOCHB Distinguished Chair, patřil v roce 2015 mezi 1% celosvětově necitovanějších vědců v oboru chemie. Tohoto významného úspěchu dosáhli loni pouze čtyři Češi (dle Thomson Reuters).




LEDEN

Cutting edge chemistry v roce 2015

Časopis Královské chemické společnosti Chemistry World zařadil článek našich kolegů Philipa Masona, Franka Uhliga, Václava Vaňka a Pavla Jungwirtha vysvětlující bouřlivou reakci alkalickýh kovů s vodou, publikovaný v prestižním Nature Chemistry, do Cutting edge chemistry in 2015.

Philip E. Mason, Frank Uhlig, Václav Vaněk, Tillmann Buttersack, Sigurd Bauerecker and Pavel Jungwirth:
Coulomb explosion during the early stages of the reaction of alkali metals with water.
Nature Chemistry, published online 26th January 2015.