ÚvodPh.D. studium na ÚOCHBArchiv - 2013Organická chemie

Organická chemie

Školitel Mgr. Petr Cígler, Ph.D.
Skupina Petr Cígler
Téma Cílené biokompatibilní nanočástice pro terapii a diagnostiku rakoviny
Fakulta PřF UK, VŠCHT
Anotace

Cílení rakovinných nádorů pomocí nanočástic je nadějnou cestou pro terapii i diagnostiku. Oproti molekulám či mikročásticím mají řadu vlastností, které lze s výhodou využít. Je to především jejich vhodná velikost pro proniknutí k buňkám a interakci s jejich povrchem, možnost navázání funkčních architektur na povrch nanočástic v polyvalentním uspořádání (velký počet interagujících molekul na malé ploše zesiluje interakce s buněčnými receptory), a také možnost využít fyzikálních jevů existujících pouze u nanorozměrných objektů (plazmonová rezonance). Kombinace těchto vlastností otevírá možnosti pro tzv. teranostiku – integraci terapeutických a diagnostických funkcí do jednoho typu částice.
Disertační práce bude zaměřena na přípravu, optimalizace a aplikace nových teranostických nanočástic. Konkrétně budou studována tato dílčí témata:

• exprese stavebních proteinů virových kapsid – nanobiotechnologických stavebních prvků,
• příprava monodisperzních biokompatibilních nanočástic z virových kapsid a jejich povrchová funkcionalizace bioortogonálně reaktivními skupinami,
• příprava hybridních bioorganicko-anorganických struktur obsahujících extrémně fotostabilní  fluorescenční nanodiamanty,
• vypracování techniky tvorby metalických vrstev s plazmonickým chováním na těchto částicích,
• připojení polyvalentních architektur k povrchu nanočástic a zavedení cílících proteinových a peptidických struktur,
• optimalizace částic pro teranostické aplikace (kombinace zobrazování magnetickou rezonancí, optického a fotoakustického zobrazování, selektivní likvidace nádorů pomocí externě řízených impulzů: laserová ablace nádorů a uvolnění teraputických látek pomocí pulzních laserů).