Intranet English

Aktuality

Ivana Vaněčková obdržela titul doktora věd (14.10. 2016)

Ve středu 12. října 2016 převzalo z rukou předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše diplomy doktora věd dvanáct nových nositelů. Mezi nimi byla i Dr. Ivana Vaněčková z FGÚ. Vědecký titul „doktor věd“ (ve zkratce DSc.) uděluje Akademie věd ČR již od r. 2003. Tento titul je udělován vědeckým osobnostem jako výraz jejich zvláště vysoké vědecké kvalifikace prokázané vytvořením závažných, vědecky originálních prací důležitých pro rozvoj bádání v určitém vědním oboru a charakterizujících vyhraněnou vědeckou osobnost.  Komplexní posouzení osobnosti vědeckého pracovníka zabezpečují odborně vysoce kvalifikované komise, jejichž členy jsou specialisté z ústavů AV ČR a vysokých škol, a nejméně tři oponenti. Vědecký titul „doktor věd“ představuje v současnosti v České republice nejvyšší vědeckou kvalifikaci v profesní kariéře vědce. 

RNDr. Ivana Vaněčková, CSc., DSc., působí jako vedoucí Oddělení experimentální hypertenze Fyziologického ústavu. Svou disertační práci na téma Úloha vybraných vazoaktivních systémů podílejících se na regulaci krevního tlaku u různých modelů experimentální hypertenze obhájila před komisí Zoologie a fyziologie živočichů a získala vědecký titul „doktor biologicko-ekologických věd“. Paní doktorka Vaněčková se věnuje mechanismům regulace krevního tlaku, zejména úloze renin-angiotenzinového a endotelinového systému v rozvoji hypertenze a orgánového poškození u různých modelů experimentální hypertenze. Velkou pozornost věnuje ve svém výzkumu zejména ontogenetickým faktorům, tedy rozdílu v účinnosti léčby u mladých a dospělých laboratorních potkanů.


 

Epi(c)run 2016 (15.9. 2016)

Ve středu 14. 9. se v pražské Stromovce uskutečnil běh na podporu lidí s epilepsií Epi(c)run 2016. Tuto akci zorganizovalo sdružení Epistop s podporou programu Qualitas, který je součástí nové strategie AV21. Prvního ročníku Epi(c) run se zúčastnilo více než 50 běžců.


  

 

Memorandum o vzájemné spolupráci mezi Nemocnicí Na Homolce a Akademií věd ČR (8.9. 2016)

Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a Ivan Oliva, ředitel Nemocnice Na Homolce, podepsali 8. září 2016 Memorandum o vzájemné spolupráci obou institucí. Nemocnice Na Homolce se tak stala partnerem Akademie věd ČR v oblasti klinické medicíny.Cílem dohody je lepší aplikace výsledků biomedicínského výzkumu do zdravotní péče a podpora vzájemné spolupráce s důrazem na zlepšení zdraví populace a kvalitnější vzdělávání odborníků ve zdravotnictví. Spolupráce vznikla díky Strategii AV21, jejíž součástí je program „Kvalitní život ve zdraví i nemoci“, mj. zaměřený také na poruchy nervového systému. Tisková zpráva, fotografie


Vědecké centrum BIOCEV slavnostně otevřeno (21.6. 2016)

Ve čtvrtek 16. června byla slavnostně přestřižena páska a tím oficiálně spuštěn provoz vědeckého centra BIOCEV na němž se podílí i Fyziologický ústav. Působí zde 56 výzkumných skupin, které se v pěti programech zaměřují na detailní poznání organismů na molekulární úrovni. Více


 

Lucie Kubínová byla zvolena předsedkyní Mezinárodní stereologické společnosti (15.6. 2016)

Mezinárodní stereologická společnost (ISS) je nezisková organizace, jejímž cílem je podporovat výměnu a šíření informací o stereologii a analýze obrazu mezi vědci řady vědeckých oborů a zemí. Dr. Kubínová se v této společnosti angažuje dlouhodobě a letos byla zvolena její předsedkyní pro období 2016 - 2019. V budoucnu plánuje zavedení nových aktivit, které budou atraktivní pro širší vědeckou komunitu zajímající se o přesnou a spolehlivou analýzu obrazových informací získaných pomocí mikroskopie a dalších zobrazovacích technik. S činností ISS je úzce spjat mezinárodní časopis Image Analysis & Stereology.

Načíst další

© 2014 Fyziologický ústav AV ČR