Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Důležité odkazy

gs_logo_w256.jpg23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTVT_2016_banner_ssc_220x130.jpgMazanek_logo.pnglvicek.png

 

Výstava výsledků architektonicko-výtvarné soutěže na pomník Václava Dolejška

Ve dnech 15. – 25. listopadu 2016 se v Galerii Věda a umění Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze koná výstava výsledků architektonicko-výtvarné soutěže na pomník Václava Dolejška, jejíž výsledky v říjnu vyhlásil Ústav termomechaniky AV ČR. Výstava prezentuje návrhy všech 28 přihlášených soutěžících.

 

Ústav termomechaniky AV ČR vyhlásil již v květnu letošního roku veřejnou výtvarně-architektonickou soutěž na zpracování návrhu pomníku profesora Václava Dolejška, významného českého fyzika a autora několika objevů z oblasti spektrografie. Jedním z jeho významných objevů je prokázání dlouho hledané série N rentgenových spekter na vzorcích uranu, thoria a bizmutu.

Záměrem soutěže bylo vytvořit formou uměleckého díla odkaz, který by vyjádřil Dolejškovy zásluhy o rozvoj experimentální fyziky a jeho odvahu dát své schopnosti do služeb odboje proti nacistům.
Předpokládá se, že pomník bude umístěn do středu nově vzniklého parku na Mazance před akademickými budovami na pražském Ládví u ulice Dolejškova.

Porota soutěže byla sestavena z významných představitelů české výtvarné a architektonické scény a ze zástupců Akademie věd ČR. Z celkem 28 soutěžních návrhů vybrala porota pět nejvhodnějších, které odborníci vyhodnotili jak z umělecké, tak z technické stránky jako nejlépe zpracované. Porota se však neshodla na jednoznačném vítězi, jehož dílo by doporučila k okamžité realizaci. Návrhy proto vybrala bez udání pořadí a ke každému z nich sepsala doporučení a připomínky.
Porota se rozhodla iniciovat druhé kolo, ve kterém by se mělo ukázat, zda je možné vybrané návrhy po finanční, technologické i kvalitativní stránce realizovat. Ve druhém kole, které se uskuteční po ukončení výstavy, budou přepracované návrhy znovu předloženy porotě k posouzení a bude vybrán konečný návrh.

Po skončení výstavy v Galerii Věda a umění návrhy dále poputují do Ústavu termomechaniky AV ČR, kde je bude možné zhlédnout do konce ledna 2017.

Vstupné na výstavu zdarma.

Odkaz na autobiografii prof. Václava Dolejška - http://casopis.vesmir.cz/clanek/vaclav-dolejsek-1895-1945
Odkaz na stránky vyhlášení soutěže - http://www.it.cas.cz/cs/pomnik-soutez

 

 

7. 11. 2016