Previous Next
Komplexní anatomie cenzury a utopie necenzury LENKA ŘEZNÍKOVÁKdyž ve svém utopickém románu z roku 1771 představoval...
Jan Čep z kvantitativní perspektivy MICHAL ŠKRABAL O chystaném autorském slovníku Jana Čepa jsme se mohli dočíst v diptychu...
Edice Komenského: svazek 9/II ONDŘEJ KOUPILPřed časem jsem na stránkách České literatury upozornil, že ediční stroj...

V neděli 11. 5. 2014 zemřel po těžké nemoci prom. fil. František Knopp, bibliograf a dlouholetý pracovník Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Pohřeb se koná v pondělí 19. 5. ve 14 hod. v Ústřední obřadní síní Olšany.

František Knopp (nar. 30. 4. 1946) vystudoval dějiny a teorii divadla na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V letech 1970-80 pracoval jako bibliograf v Divadelním ústavu, poté byl redaktorem kulturní rubriky deníku Lidová demokracie a od roku 1987 až do současnosti působil opět jako bibliograf ve Středisku literárněvědných informací ÚČL AV ČR. K nejvýznamnějším odborným publikacím Františka Knoppa patří bibliografie Česká literatura v exilu 1948-1989 (1996) či edice a bibliografie statí Václava Tilleho o divadle Kouzelná moc divadla (2007). Podílel se také na Bibliografii Josefa Škvoreckého či Spisech Václava Havla. Řadil se k osobnostem, v jejichž podání bibliografie není jen náročným řemeslem, ale i komplexní tvůrčí poznávací činností.