Archeobotanika se tradičně zaměřuje na analýzu zbytků rostlin, především semen a plodů, nalezených v archeologických kontextech. Vývoj posledních let rozšířil možnosti archeobotaniky o řadu dalších metod, např. mikroskopické analýzy zuhelnatělých pletiv, analýzu škrobových zrn apod. Díky tomu se výrazně posunulo poznání pestrosti rostlinné stravy pravěkých lidí. Ze stále spíše ojedinělých nálezů z paleolitu a mezolitu střední Evropy se zdá, že rostlinná strava lovců-sběračů byla mnohem bohatší, než se dříve předpokládalo. Tito lidé byli schopni nalézt ve svém okolí dostatečné množství potravy bohaté na škrob a tvořit si z nich zásoby. I poté, co začali pěstovat obilí, zřejmě pokračovali ve sbírání planých rostlin ve svém okolí. Lesní ovoce a byliny zůstaly vítaným zdrojem vitaminů a v případě neúrody zřejmě pravěcí zemědělci nepohrdli ani semeny polních plevelů, což vyplývá z unikátních nálezů zásob těchto semen v nádobách ze severního Německa. Postupné rozšiřování sortimentu pěstovaných plodin dobře ilustruje zvyšující se komplexitu zemědělských systémů a promyšlenou snahu získat optimální výnosy i v méně příznivých podmínkách. Kromě toho se však zdá, že i výběr některých pěstovaných plodin se řídil spíše „módou“ nebo chutí než pragmatickou účelovostí.

Použitá a citovaná literatura:
BEHRE, K-E. Collected seeds and fruits from herbs as prehistoric food. Veget Hist Archaeobot (2008) 17: 65-73
BOGAARD a kol. Crop manuring and intensive land management by Europe’s first farmers. PNAS (2013) 110(31): 12589-12594
COLLEDGE, S.,CONOLLY, J. Wild plant use in European Neolithic subsistence economies: a formal assessment of preservation bias in archaeobotanical assemblages and the implications for understanding changes in plant diet breadth. Quaternary Science Reviews (2014) 101: 193-206
DIVIŠOVÁ, M. Hunter-gatherer archaeobotany: Central European Mesolithic. Master thesis (2014)
DIVIŠOVÁ, M., ŠÍDA, P. Plant use in the Mesolithic Period. Archaeobotanical data from the Czech Republic in a European Context - a Review. Interdisciplinaria Archaeologica Natural Sciences in Archaeology (2015) 6:95–106.
DRESLEROVÁ, D. a kol. Variety in cereal cultivation in the Late Bronze and Early Iron Ages in relation to environmental conditions. Journal of Archaeological Science (2013) 40: 1988-2000
DRESLEROVÁ, D., KOČÁR, P. Trends in cereal cultivation in the Czech Republic from the Neolithic to the Migration period (5500 B.C.–A.D. 580). Veget Hist Archaeobot (2013) 22: 257-268
HEER, O. Die Pflanzen der Pfahlbauten. Neujahrsblatt der Naturforschenden Gesellschaft in Zürich (1865) 68: 1-54
KOČÁR, P., DRESLEROVÁ, D. Archeobotanické nálezy pěstovaných rostlin v pravěku České republiky (Archeobotanical finds of cultivated plants in the prehistory of the Czech Republic). Památky archeologické (2010) 101: 203-242
KOVAČIKOVÁ, L., BRŮŽEK, J. Stabilní izotopy a bioarcheologie - výživa a sledování migrací v populacích minulosti (1). Živa (2008) 1: 42-45
KOVAČIKOVÁ, L., BRŮŽEK, J. Stabilní izotopy a bioarcheologie - výživa a sledování migrací v populacích minulosti (2). Živa (2008) 2: 87-90
KUBIAK-MARTENS, L. New evidence for the use of root foods in pre-agrarian subsistence recovered from the late Mesolithic site at Halsskov, Denmark. Veget Hist Archaeobot (2002) 11: 23-31
KUBIAK-MARTENS, L. The plant food component of the diet at the late Mesolithic (Ertebølle) settlement at Tybrind Vig, Denmark. Veget Hist Archaeobot (1999) 8: 117-127
MARTIN, L. Plant economy and territory exploitation in the Alps during the Neolithic (5000–4200 cal BC): first results of archaeobotanical studies in the Valais (Switzerland). Veget Hist Archaeobot (2015) 24:63–73
ÖSTLUND, L., BERGMAN, I., ZACKRISSON, O. Trees for food - a 3000 year record of subarctic plant use. Antiquity (2004) 78 (300): 278-286
POKORNÝ, P. Nález zuhelnatělého plodu jabloně (Malus sylvestris/domestica). Archeologické rozhledy (2008) 60: 303-305
POKORNÝ, P. a kol. Palaeoenvironmental research of the Schwarzenberg Lake, southern Bohemia, and exploratory excavations of this key Mesolithic archaeological area. Památky archeologické (2010) 101: 5-38
PRINCE, P. Dataing and interpreting pine cambium collection scars from two parts of the Nechako River drainage, British Columbia. Journal of Archaeological Science (2001) 28: 253-263
ROTTOLI, M., CASTIGLIONI, E. Prehistory of plant growing and collecting in northern Italy, based on seed remains from the early Neolithic to the Chalcolithic (c. 5600–2100 cal B.C.). Veget Hist Archaeobot (2009) 18: 91-103
STIKA, H-P. Early Iron Age and Late Mediaeval malt finds from Germany - attempts at reconstruction of early Celtic brewing and the taste of Celtic beer. Archaeol Anthropol Sci (2011) 3: 41-48
ZACKRISSON, O., ÖSTLUND, L., KOROHONEN, O., BERGMAN, I. The ancient use of Pinus sylvestris L. (Scots pine) inner bark by Sami people in northern Sweden, related to cultural and ecological factors. Veget Hist Archaeobot (2000) 9: 99-109

Archaeobotanical interpretations are tradi­tionally based on analyses of plant remains (mostly seeds and fruits) excavated from archaeological contexts. Thanks to the recent development in this field of science, new methods are available, e.g. microscopy of charred tissues and analysis of starch grains, which has significantly shifted our knowledge of the diets of prehistoric peoples. Although findings dated to both the Palaeolithic and Mesolithic periods are still scarce, it seems that the nutrition of hunters and gatherers was much more diversified than previously thought. These people were apparently able to gather enough starch-rich food to make stocks for harder times. The regular gathering of wild plants logically continued after the beginning of the Neolithic period. Wild fruits and herbs remained important sources of vitamins and, in times of crop failure, even the seeds of crop weeds were probably consumed (the interpretation is based on mass findings of weeds stored in several vessels from the northern Germany). The range of crops gradually extended during prehistory, which was related to the increasing complexity of agricultural systems based on the effort to obtain optimum yields even under less favorable conditions. Still, in some cases the choice of crops was probably directed by individual tastes rather than by pragmatic opportunism.