Previous Next
Komplexní anatomie cenzury a utopie necenzury LENKA ŘEZNÍKOVÁKdyž ve svém utopickém románu z roku 1771 představoval...
Jan Čep z kvantitativní perspektivy MICHAL ŠKRABAL O chystaném autorském slovníku Jana Čepa jsme se mohli dočíst v diptychu...
Edice Komenského: svazek 9/II ONDŘEJ KOUPILPřed časem jsem na stránkách České literatury upozornil, že ediční stroj...

Dovolujeme si Vás pozvat na přednášku PhDr. Aleny M. Černé, Ph.D., z oddělení vývoje jazyka Ústavu pro jazyk český AV ČR, která v rámci tzv. Staročeského dýchánku promluví na téma "Středověké lékařství a počátky lékařské češtiny".

Anotace: Součástí staročeského písemnictví je velké množství textů s lékařskou tematikou. Jedná se výhradně o rukopisy, neboť lékařské inkunábule dochovány nemáme a nejstarší lékařské tisky pocházejí až z počátku šestnáctého století. Vesměs jsou věnovány léčení lidí, avšak zaznamenány jsou i texty o léčení zvířat (koní). Přednáška o středověkém lékařství a o středověké lékařské češtině bude založena na lingvistickém výzkumu česky psaných lékařských rukopisů z patnáctého až počátku šestnáctého století. Pozornost bude věnována zvláště těmto okruhům: materiálová báze k výzkumu; jazyk textů; mezioborový a kompilační charakter textů; lékařství člověka a zvířete; problematika anonymního či nezjistitelného autora; repertoár nemocí a dalších léčených nedostatků; typologie léčby; charakteristika (zvl. specifické rysy) nejstarší lékařské češtiny.

Akce se bude konat v úterý 13. prosince 2016 v 17:00 v zasedací místnosti ÚČL AV ČR, v. v. i. (Na Florenci 3, Praha 1).

Těšíme se na Vaši účast!

 

POZVÁNKA