Intranet English

Aktuality

Ladislav Vyklický byl jmenován profesorem (2.1. 2017)

Doc. MUDr. Ladislav Vyklický, DrSc. byl 2.12. 2016 prezidentem republiky jmenován profesorem pro obor Lékařská fyziologie a patologická fyziologie. Jmenovací řízení proběhlo na návrh Vědecké rady Univerzity Karlovy v Praze.

Hana Elicharová získala pamětní grant M. Roeselové (21.12. 2016)

Dne 15. 12. 2016 byl Haně Elicharové z Oddělení membránového transportu udělen pamětní grant M. Roeselové, jehož cílem je podpořit nadějné mladé vědecké pracovníky, kteří chtějí sladit vysoce kompetitivní výzkumnou činnost s rodinným životem.

Pamětní grant Martiny Roeselové mohou získat vybraní Ph.D. studenti nebo postdoktorandi, kteří pečují o dítě předškolního věku a zároveň se aktivně věnují vědecké práci. Fond finančních prostředků ÚOCHB byl vytvořen prostřednictvím finančních darů kolegů nedávno zesnulé Martiny Roeselové, která během své excelentní vědecké kariéry úspěšné vychovala své tři děti. Cílem podpory je pomoc vybraným studentkám či studentům se aktivně věnovat výzkumné činnosti při zachování možnosti kvalitně se postarat o své dítě. Vybraným uchazečkám/uchazečům je jménem Martiny Roeselové poskytnuta podpora ve výši 10 000,- Kč měsíčně po dobu 1 roku.


 

Veřejné sbírka k získání peněžitých prostředků na pomoc rodině Pavla Flachse (15.12. 2016)

V červenci l.r. nás opustil skvělý člověk a vynikající vědec, RNDr. Pavel Flachs, Ph.D. Bylo mu necelých 42 let. Fyziologický ústav, kde Pavel od studentských let pracoval, teď založil: Veřejnou sbírku k získání peněžitých příspěvků na pomoc vdově Evě Flachsové s dětmi po předčasném úmrtí manžela Pavla. Pokud byste tímto způsobem chtěli Pavlově rodině pomoci, využijte prosím bankovní účet 115-3612100217/0100 Komerční banky. Dar ve výši 1 000 Kč a vyšší poskytnutý pro tento účel je odčitatelný od základu daně při ročním zúčtování daně z příjmu fyzických osob. Pro tento účel Vám bude na Vaši žádost vystaveno potvrzení o poskytnutí daru. Žádosti je možné zasílat na email: gabriela.bartejsova@fgu.cas.cz.

Veřejnou sbírku lze konat na území České republiky od 14. prosince 2016 do 31. ledna 2017.

Děkujeme všem, kdo pomohou.


Ivana Vaněčková obdržela titul doktora věd (14.10. 2016)

Ve středu 12. října 2016 převzalo z rukou předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše diplomy doktora věd dvanáct nových nositelů. Mezi nimi byla i Dr. Ivana Vaněčková z FGÚ. Vědecký titul „doktor věd“ (ve zkratce DSc.) uděluje Akademie věd ČR již od r. 2003. Tento titul je udělován vědeckým osobnostem jako výraz jejich zvláště vysoké vědecké kvalifikace prokázané vytvořením závažných, vědecky originálních prací důležitých pro rozvoj bádání v určitém vědním oboru a charakterizujících vyhraněnou vědeckou osobnost.  Komplexní posouzení osobnosti vědeckého pracovníka zabezpečují odborně vysoce kvalifikované komise, jejichž členy jsou specialisté z ústavů AV ČR a vysokých škol, a nejméně tři oponenti. Vědecký titul „doktor věd“ představuje v současnosti v České republice nejvyšší vědeckou kvalifikaci v profesní kariéře vědce. 

RNDr. Ivana Vaněčková, CSc., DSc., působí jako vedoucí Oddělení experimentální hypertenze Fyziologického ústavu. Svou disertační práci na téma Úloha vybraných vazoaktivních systémů podílejících se na regulaci krevního tlaku u různých modelů experimentální hypertenze obhájila před komisí Zoologie a fyziologie živočichů a získala vědecký titul „doktor biologicko-ekologických věd“. Paní doktorka Vaněčková se věnuje mechanismům regulace krevního tlaku, zejména úloze renin-angiotenzinového a endotelinového systému v rozvoji hypertenze a orgánového poškození u různých modelů experimentální hypertenze. Velkou pozornost věnuje ve svém výzkumu zejména ontogenetickým faktorům, tedy rozdílu v účinnosti léčby u mladých a dospělých laboratorních potkanů.


 

Epi(c)run 2016 (15.9. 2016)

Ve středu 14. 9. se v pražské Stromovce uskutečnil běh na podporu lidí s epilepsií Epi(c)run 2016. Tuto akci zorganizovalo sdružení Epistop s podporou programu Qualitas, který je součástí nové strategie AV21. Prvního ročníku Epi(c) run se zúčastnilo více než 50 běžců.


  

 

Načíst další

© 2014 Fyziologický ústav AV ČR