V rámci tematického šetření kulturních, sociálních a historických aspektů české hospody a piva byly položeny i dotazy, sledující obraz české hospody v očích veřejnost, přičemž nejčastěji uváděnou asociací k české hospodě je zcela pochopitelně pivo. Výzkum ukazuje, že hospody fungují jednak jako jakési zprostředkovatelny výpomoci všeho druhu, jednak jako místo odreagování se od každodenních starostí. Mezi další tři důležité aspekty českých hospod dále z pohledu lidí patří jejich kulturní a tradiční rozměr, informační potenciál a možnost vytváření zázemí pro setkávání přátel, známých apod. Na druhé straně je hospoda zároveň považována za jednu z hlavních příčin alkoholismu a je jí přičítána vina na dezintegraci rodinného prostředí. V porovnání se situací před rokem 1989 je patrné oslabení některých funkcí, které jsou s hospodským prostředím tradičně spojovány.
Česká hospoda
Jiří Vinopal Pondělí, 11 Říjen 2004