Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Důležité odkazy

gs_logo_w256.jpg23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTM1.jpgMazanek_logo.pnglvicek.png

 

NEZKRESLENÁ VĚDA: Chemické pokusy jsem dělal, říká Pavel Liška

Oblíbený animovaný seriál Akademie věd ČR NEZkreslená věda se rozrostl o další pokračování. Všemi deseti díly třetí série opět provází nezaměnitelný komentář herce Pavla Lišky. Jaký je jeho vztah k NEZkreslené vědě a vědě obecně jsme se ho zeptali v krátkém rozhovoru.



NEZKRESLENÁ VĚDA: CHEMICKÉ POKUSY JSEM DĚLAL, ŘÍKÁ PAVEL LIŠKA.

Čím vás natáčení NEZkreslené vědy oslovilo, proč jste na něj kývnul?
Především jsem na něj kývnul až po ujištění od tvůrců, jemuž předcházelo důrazné varování přede mnou samým. Jsem v mnoha ohledech velmi specifický herec, kterému nezbývá, než dělat ze svých handicapů přednosti. K jednomu z nich patří má mluva, respektive artikulace a následná srozumitelnost. Vysvětlil jsem jim, že audio není můj přítel, už vůbec ne ve spojení s vědeckými tématy – ta se pro mě stávají těžko zdolatelným jazykolamem. Ale od té doby vznikly už tři řady NEZkreslené vědy, a k mému překvapení jsem ani u jedné nechyběl.

 

Díly obsahují řadu faktů a informací, naučil jste se něco nového?
Vlastně jsem zjistil, že všechno, co jsem se musel kdysi naučit, a nebylo toho málo, jsem zapomněl. U některých témat jsem si uvědomil, že jsem o ně už někde zavadil. Třeba ve škole. Ale tam jsem jim nevěnoval větší pozornost. Teď bych většinu hltal, a nemusel se drtit jen tak nazpaměť, mechanicky, abych prolezl dál. Dneska mě toho tolik zajímá a láká! Rád si sám něco přečtu nebo se podívám na různé vědecko-technické dokumenty. Mám to tak třeba i s historií. Kontroluju úkoly Šimonovi, synkovi, a koukám, že už nevím, kdo byli třeba Slavníkovci. A hned se začtu, pak si najdu další podrobnější informace, třeba v jiných knížkách a normálně si to užívám a na taková posunutá studia se moc těším. Ale na svoji obranu musím říct, že třeba u soudružky učitelky Hradilové jsem z přírodovědy čtyřku nikdy neměl, ani trojku.

 

Chtěl jste být v dětství vědcem?
Chtěl jsem být hudebním skladatelem. Až do 6. třídy jsem to vypisoval pravidelně do všech dotazníků. V 7. třídě už ne. Tam už jsem uvěřil, že bych předně musel hrát alespoň na jeden hudební nástroj. Ale chemické pokusy jsem dělal, ještě v polovině 80. let, s Mladým chemikem. Ale spíše ze zištných důvodů. Chtěl jsem vyrobit karamel a ten pak prodávat. Jenže když žhavý cukr začal bublat, překlopil jsem ho zbrkle v nadšení na kamaráda.


Namluvil už jste 30 tematických dílů z nejrůznějších oblastí vědy. Je mezi nimi nějaký obor, který by vás lákal?
Je toho tolik a tolik zajímavého! Třeba vesmír, lidské tělo, imunita, genetika nebo teorie relativity…, kolikrát ani nevadí, že úplně všemu nerozumíte, naopak! Je dobrodružné zjišťovat, jak to vlastně funguje. Konečně jsem pochopil tu otřepanou větu, která mluví o tom, že čím víc toho víme, tím víc zjišťujeme, kolik toho vlastně nevíme.


Projekt vznikl za podpory Komerční banky, a. s.

 

23. 1. 2017