Intranet English

Pro média

Fyziologický ústav zahajuje provoz nového konfokálního mikroskopu (9.6. 2015)

Fyziologický ústav AV ČR zahajuje provoz konfokálního mikroskopu Leica SP8 AOBS WLL MP, který byl pořízen z podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci projektu OPPK „BrainView – Centrum pro studium neurovývojových a neurodegenerativních chorob” (CZ.2.16/3.1.00/21544).

Tisková zpráva

Foto-přístroj    Foto-ilustrační

 

Pálivé papričky tlumí bolest (16.3. 2015)

Receptory pro kapsaicin z pálivých papriček pomáhají tlumit bolest. Toto zjištění učinili vědci z oddělení Funkční morfologie Fyziologického ústavu AV ČR, kde jsou zkoumány mechanismy vzniku chronických bolestivých stavů a možnosti jejich léčby.

Tisková zpráva

9. únor se stal Mezinárodním dnem epilepsie (17.2. 2015)

Epilepsií trpí v České republice přibližně 70 000 lidí. Netrápí je pouze samotné záchvaty  a doprovodné projevy epilepsie, ale především negativní vnímaní jejich onemocnění společností. 9. února proběhl historicky první Mezinárodní den epilepsie. Hlavním účelem této aktivity je zlepšení prevence, diagnostiky, léčby i postoje společnosti k tomuto onemocnění. Stejný cíl má i činnost, kterou u nás vyvíjí sdružení EpiStop, z.s., výzkumný program Strategie AV 21 „Kvalitní život ve zdraví a nemoci“ Akademie věd ČR (QUALITAS) a Česká liga proti epilepsii (ČLPE).

Tisková zpráva

Vliv přírodních živin a funkčních potravin na kardiovaskulární onemocnění (2.2. 2015)

Fyziologický ústav AV ČR si vás dovoluje pozvat na další z Burešova cyklu přednášek význačných vědeckých osobností. Tentokrát do Fyziologického ústavu zavítá prof. Grant N. Pierce, který je výkonným ředitelem výzkumu fakultní nemocnice St. Boniface a profesorem fyziologie a farmakologie na University of Manitoba, Winnipeg, Kanada. Jeho přednáška se koná 9. února 2015 v 15 hod. v přednáškovém sále Fyziologického ústavu v areálu Akademie věd v Praze 4 - Krči pod názvem: "Klinické testování vlivu přírodních potravních doplňků na kardiovaskulární onemocnění".

Tisková zpráva

Hipokampus a epizodická paměť (3.12. 2014)

Fyziologický ústav AV ČR zve v rámci oslav 60. výročí svého založení na další z Burešova cyklu přednášek význačných vědeckých osobností. Tentokrát do Fyziologického ústavu zavítá Dr. Eva Pašťálková, která působí na Janelia Research Campus. Její přednáška se koná 17. prosince 2014 ve 14 hod. v přednáškovém sále Fyziologického ústavu v areálu Akademie věd v Praze-Krči pod názvem: Hipokampus a epizodická paměť. Přednáška bude zaměřena na mozkovou strukturu zvanou hipokampus a epizodickou paměť, tedy paměť pro události. Tato problematika patří ke žhavým tématům současné neurovědy, což je potvrzuje letošní udělení Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii J. O´Keefovi za objev neuronů místa (place cells) a manželům Edvardu a May-Britt Moserovým za objev mřížkových neuronů (grid cells).

Tisková zpráva

Načíst další

© 2014 Fyziologický ústav AV ČR