ÚvodDvorana slávyLidé a události 2011

Lidé a události 2011


PROSINEC

Petr Cígler obdržel Baderovu cenu pro rok 2011

Mgr. Petr Cígler, Ph.D. je držitelem letošní Ceny Alfreda Badera za bioorganickou a bioanorganickou chemii. Cenu udílí Česká společnost chemická.




LISTOPAD

Dr. Kvido Stříšovský obdržel EMBO Installation Grant

EMBO (Evropská molekulárně biologická organizace) v pondělí 5. listopadu 2011 zveřejnila jména sedmi talentovaných vědeckých pracovníků, kterým letos udělila EMBO Installation Grant. Tento grant ve výši 50.000 Euro ročně je koncipován na období tří až pěti let aby usnadnil mladým vědeckým pracovníkům po návratu ze zahraničí vytvoření vlastního výzkumného týmu na vybraném pracovišti v některé z participujících evropských zemí.

Jedním z letošních oceněných a jediný mířící do České Republiky je Dr. Kvido Stříšovský, který vletech 2005-2011 pracoval jako postdoktorand v laboratoři Dr. Matthew Freemana ve výzkumném ústavu Medical Research Council (MRC) Laboratory of Molecular Biology v Cambridge ve Velké Británii. Jeho pobyt na tomto předním světovém pracovišti byl podporován postdoktorálními stipendii od EMBO, Marie Curie Actions (6. Rámcový program EU) a MRC. Dr. Stříšovský se po návratu z Velké Británie rozhodl zamířit do Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v Praze a EMBO Installation Grant získal pro základní výzkum zaměřený na intramembránové proteasy a enzymovou katalysu v biologických membránách.




LISTOPAD

Česká hlava 2011 – Cena Gaudeamus

Držitelem letošní Ceny Gaudeamus udílené nadací Česká hlava je Ing. Lukáš Rambousek z VŠCHT Praha. Ocenění obdržel za diplomovou práci na téma "Preklinický vývoj nových syntetických anionických medicinálních steroidů". Tyto látky vznikly na půdě ÚOCHB AV ČR v laboratoři Dr. Hany Chodounské.




LISTOPAD

prof. Antonín Holý oceněn medailí Senátu

Profesor Antonín Holý 4.listopadu 2011 v Senátu převzal stříbrnou pamětní medaili. Prof. Holý ji obdržel za mimořádné zásluhy ve výzkumu a vývoji léčiv. Medaili dostal na úvod semináře o problematice spolupráce mezi vědou a průmyslem.

Fotografie z převzetí medaile.




ZÁŘÍ

Petr Jansa vyhrál soutěž Sanofi-Aventis

Petr Jansa úspěšně reprezentoval ÚOCHB v soutěži Sanofi-Aventis a získal ocenění za farmaceutickou chemii. Toto ocenění převzal 6.září 2011 na Francouzské ambasádě z rukou nositele Nobelovy ceny za chemii, Prof. J.-M. Lehna.




KVĚTEN

Kateřina Polívková - zvláštní cena MŠMT v rámci soutěže FameLab

Držitelkou ceny MŠMT se v rámci českého finále FameLab 8. května v Dejvickém divadle stala Kateřina Polívková, doktorandka VŠCHT Praha a vědecká pracovnice Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. O ocenění rozhodla nezávislá porota v čele s prof. Václavem Pačesem. Dalšími členy poroty byli anglický chemik Dr. Michael Londersborough, rozhlasová moderátorka Martina Mašková a herec Martin Myšička.

Gratulujeme !