franc@mua.cas.cz
doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D.
- +420 286 010 123
Curriculum Vitae
Education:
2013: Doc., Faculty of Philosophy and Science, Silesian University, Opava
2004: Ph.D., Faculty of Arts, Charles University, Prague.
2004: PhDr. Faculty of Arts, Charles University, Prague.
1997: Mgr., Faculty of Arts, Charles University, Prague.
Research Interests:
Science policy in Central Europe 1945-1993; Food History and History of Nutrition in 18th-20th Century; History of Lifestyle and Consumption in Czechoslovakia 1948-1989.
Research Projects since 2010:
-
Ivestigator: Charles University and Czechoslovak Academy of Science. Scientific and Higher Education Institutions in Political and Social Changes 1945–1968, Czech Science Foundation, 2013–2016
-
Team member: Czech Society in the „Normalisation“ and Transformation Era: Biographic Narrations, Czech Science Foundation, 2011–2014
-
Principal Investigator: Leisure in the Czech lands 1957-1967, Czech Science Foundation, 2009–2011
Teaching Practice since 2010:
since 2010: Faculty of Humanities of Charles University in Prague, Oral History – Contemporary History
2013-2014: Faculty of Arts of Charles University in Prague, Economic and Social History
2009-2012: Faculty of Philosophy and Arts of University of West Bohemia, Plzeň (Pilsen), History
Membership in Editorial Boards, University Bodies and Scholarly Societies since 2010:
Since 2014: Editorial board member of the journal Práce z dějin Akademie věd
Since 2014: member of departmental board of Ph.D. programm History, Silesian university in Opava
Since 2010. Editorial board member of the journal Studie a zprávy. Historický sborník pražského okolí
Since 2008: Editorial board member of the journal Acta Historica Universitatis Silesianae Opaviensis
Since 2003: member of the International Commission for Research into European Food History (since 2007 a member of the Scientific Board)
Since 1998: chairman of editorial board, Kuděj. Kulturní dějiny
2007-2011: member of the Board of Department of Masaryk Institute and Archive of the Academy of Sciences of the Czech Republic, v. v. i.
Most Important Publications since 2010:
Books
- Franc, Martin. Ivan Málek a vědní politika 1952-1989 aneb Jediný opravdový komunista?. Praha : Masarykův ústav a Archiv AV ČR, 2010. 389 s. (Práce z Archivu Akademie věd : B 20). ISBN 978-80-86495-68-2.
Co-authored Books
- Franc, Martin ; Mádlová, Vlasta. The History of the Czech Academy of Sciences in Pictures. 2. exp. et rev. Praha : Academia, 2014. 459 s. ISBN 978-80-200-2340-7. 2. exp. et rev.
- Franc, Martin ; Havlas, Zdeněk ; Šoukal, Jiří. Dějiny Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. PrahaPraha : Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, 2013. 291 s. ISBN 978-80-86241-49-4.
- Franc, Martin ; Knapík, Jiří. Volný čas v českých zemích 1957-1967. Praha : Academia, 2013. 573 s.
- Franc, Martin ; Knapík, Jiří a kol. Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967. Praha : Academia, 2011. 1297 s.
Editorships (nejvýše 5)
- Janko, Jan ; Kostlán, Antonín ; Pokorná, M. ; Niklíček, L. ; Pokorný, J. ; Míšková, Alena ; Těšínská, Emilie ; Schwippel, J. ; Brádlerová, Daniela ; Mádlová, Vlasta ; Franc, Martin. Bohemia docta. K historickým kořenům vědy v českých zemích. Praha : Academia, 2010. 529 s. ISBN 978-80-200-1809-0.
Articles in Peer-Reviewed Journals (nejvýše 5)
- Franc, Martin ; Kunštát, Miroslav. Vývoj plánování vědy v Československu a NDR v letech 1945-1989. Československý časopis pro fyziku. 2014, roč. 65, č. 5, s. 302-312. ISSN 0009-0700.
- Franc, Martin ; Kunštát, Miroslav. Jak psát dějiny Akademie věd?. Práce z dějin Akademie věd. 2012, roč. 4, č. 2, s. 141-162. ISSN 1803-9448.
- Franc, Martin. Výmysly německých profesorů i návrat ke zkušenostem předků. Přírodní potravinové náhražky za 1. světové války v českých zemích. Práce z dějin Akademie věd. 2012, roč. 4, č. 1, s. 1-16. ISSN 1803-9448.
- Franc, Martin. Z kuchyně přátel. Česká společnost a kulturní transfer z gastronomií SSSR a zemí sovětského bloku (1948-1989). Soudobé dějiny. 2010, roč. 17, č. 3, s. 312-334.
- Franc, Martin. Fenomén "zdravé výživy" v českých zemích 1945-1989. Alergie. 2010, roč. 12, č. 3, s. 163-166. ISSN 1212-3536.
Book Chapters
- Franc, Martin. "Czech chocolate is the best!" Nationalism in the Food Industry in the Czech Lands around the Year 1900. In Oddy, D. J.; Drouard, A. (ed.). The Food Industries of Europe in the Nineteenth and Twentieth Centuries. Farnham : Ashgate, 2013. s. 107-118. ISBN 978-1-4094-5439-7.
- Franc, Martin. The Rationing System again? Food and Food Supply at the Time of the Economic Crisis in Czechoslovakia at the Beginning of the 1960s. In Middell, M. ; Wemheuer, F. (ed.). Hunger and Scarcity under State-Socialism. Leipzig, 2012. s. 173-191.
- Franc, Martin. Bread from wood: natural food substitutes in the Czech lands during the First World War. In Zweiniger-Bargielowska, I.; Duffett, R.; Drouard, A. (ed.). Food and War in Twentieth Century Europe. Farnham : Ashgate, 2011. s. 73-83. ISBN 978-1-4094-1770-5.
- Franc, Martin. Pod dohledem vědců? Snahy ČSAV o expertizaci politického a hospodářského rozhodování v druhé polovině šedesátých let 20. století. In Lorencová, I.; Novotný, M. (ed.). Věda a technika v Československu v 60. letech 20. století. Praha : Národní technické muzeum, 2011. s. 19-24. ISBN 978-80-7037-203-6.
- Franc, Martin. Biologiediskurse über den "neuen Menschen" in der Tschechoslowakei der fünfziger Jahre am Beispiel des Biologen Ivan Málek. In Schulze Wessel, M.; Brenner, Ch. (ed.). Zukunftsvorstellungen und staatliche Planung im Sozialismus. Die Tschechoslowakei im ostmitteleuropäischen Kontext 1945-1989. München : R. Oldenbourg, 2010, s. 63-77. ISBN 978-3-486-59640-3. [Zukunftsvorstellungen und staatliche Planung im Sozialismus. Die Tschechoslowakei im ostmitteleuropäischen Kontext 1945-1989, Bad Wiessee, 22.11.2007-25.11.2007, DE].