Olomoucká premiéra festivalu Země na talíři byla úspěšná

Festival si kladl za cíl upozornit na to, že ve světě trpí hladem 800 milionů lidí a je otázkou, zda lidstvo najde řešení, jak v budoucnosti zajistit jídlo pro všechny obyvatele planety.

V Olomouci se bude mluvit o produkci potravin, stravování a jeho vlivu na planetu

Olomouc bude poprvé hostit filmový festival dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Pořádají ho od 6 .3. - 8. 3. 2017 společně nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i. a studentský spolek Udržitelný Palacký. Festival, který se uskuteční v interaktivním muzeu vědy Pevnosti poznání, nabídne filmy, besedy, workshopy i večeři s odborníky.

Čeští šlechtitelé se sjeli do Olomouce na seminář Molekulární metody ve šlechtění rostlin

Nečekaně velký zájem vzbudil první seminář pro šlechtitele, který ve spolupráci s Českomoravskou šlechtitelskou a semenářskou asociací (ČMŠSA) organizovali vědci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR v. v. i.

První Aplikační laboratoř AV ČR v České republice bude spolupracovat se šlechtiteli

V Olomouci se otevírá první tuzemská Aplikační laboratoř AV ČR propojující vědce se šlechtiteli. Podobné zařízení, ve kterém by se mohli čeští šlechtitelé seznamovat s nejnovějšími výsledky molekulární genetiky a genomiky a využívat nejmodernější přístroje, techniky a postupy, v České republice dosud chybělo.

Laboratoř profesora Doležela hostila tým německých vědců

Intenzivní jednání, přednášky i prohlídka pracoviště – to vše čeká 30. 1. - 31. 1. 2017   v Olomouci německé hosty z prestižního ústavu Leibniz Institut of Plant Genetics and Crop Plants. 

Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin

Obrovská úspora peněz a času, zefektivnění vědeckého bádání a rychlejší šlechtění zemědělských plodin – to jsou hlavní přínosy metody, která zjednodušuje a usnadňuje izolaci genů rostlin.

V prvním hodnocení Strategie AV21 si náš program vede skvěle

Projekt Strategie AV21 má za sebou první hodnocení. Program Potraviny pro budoucnost, do kterého je zapojen i Ústav experimentální botaniky, patří k jednomu z nejúspěšnějších. Přesvědčte se o tom v publikaci Akademie věd ČR.

Rostliny jako potraviny a zdroj energie

14. 12. 2016 jsme se zúčastnili akce nazvané „Setkání s vědci“, kterou každoročně pořádá Masarykova střední zemědělská škola v Opavě.

Jsou genové banky nadějí pro přežití lidstva?

O tom diskutovali účastníci filmové projekce a besedy 21. 11. 2016 v olomoucké Pevnosti poznání. 

V Buchlovicích můžete navštívit výstavu o chlebu

Muzeum Podhradí Buchlovice pořádá až do 15. března zajímavou výstavu o obilí a pečení chleba "Ukrojte i u nás". Představuje příběh chleba, který pro naše předky rozhodně nebyl samozřejmostí. Za každým bochníkem byla spousta každodenní dřiny a tak byl chléb považován za posvátný dar.

Syndicate content