Intranet English

PIP2 a PIP3 interagují s N-koncovou oblastí TRPM4 kanálu


TRPM4 patří do TRP rodiny kationtově-propustných iontových kanálů účastnících se mnoha důležitých biologických funkcí. Identifikovali jsme dva pozitivně nabité zbytky, které jsou klíčové pro vazbu PIP2 a PIP3.

Přechodné potenciálové kanály (TRP) jsou rodina neselektivních iontových kanálů zodpovědných za monovalentní a divalentní příliv kationtů do buněk. Členové této rodiny se účastní mnoha smyslových procesů jako vidění a slyšení u bezobratlých nebo u savců kontrola teploty, mechano- a chemo-vnímání. TRP kanály mohou být rozděleny do sedmi podrodin s ohledem na jejich primární strukturu: TRPV, TRPC, TRPA, TRPM, TRPP, TRPML a TRPN. Všechny mají 6 transmembránových helixů (S1–S6) a kličku tvořící pór mezi S5 a S6, s různými velikostmi intracelulárních amino a karboxy konců, tvoří tetramery. Jak N-, tak C-koncové intracelulární domény se skládají z mnoha různých domén, které jsou zodpovědné za vazbu různých sloučenin, které pak regulují funkci kanálů. Naším cílem je hledat možná vazebná místa pro ATP, kalmodulin a PIP.

 

Výsledky

Identifikovali jsme dvě aminokyseliny R755 a R767 na N-konci iontového kanálu TRPM4, které interagují přímo s molekulami PIP2 a PIP3.

 

 

Schématické znázornění interakce části cytoplasmatické domény receptoru TRPM4 733-772 s ligandem PIP2. (Boušová et al. 2015).

© 2014 Fyziologický ústav AV ČR