official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Mezi prestižními sinologickými pracovišti

Orientální ústav AV ČR v posledních měsících zaznamenává úspěšné výsledky dlouhodobých kontaktů české sinologie s Taiwanem. Spolupráce zdaleka nekončí a mnoho dalších podnětných projektů je před námi.

10_1.jpg
Foto: Gabriela Adámková, Akademický bulletin
Dohodu o založení TCSIZ podepsali ředitelka NCL Tseng Shu-hsien a ředitel OÚ AV ČR Ondřej Beránek.


Dne 31. října 2014 zpřístupnil Orientální ústav AV ČR Taiwanské centrum sinologických informačních zdrojů (TCSIZ, Taiwan Resource Center for Chinese Studies, TRCCS, http://trccs.ncl.edu.tw/e-about.aspx) zřízené na základě počínající dlouhodobé spolupráce s Národní ústřední knihovnou Taiwanu (National Central Library – NCL). Ceremoniálu se kromě ředitele OÚ dr. Ondřeje Beránka a generální ředitelky NCL dr. Tseng Shu-hsien zúčastnili také zástupkyně Taipeiské hospodářské a kulturní kanceláře v Praze Christine Hsueh, ředitel Knihovny AV ČR Ing. Martin Lhoták, ředitelka Ústavu Dálného východu FF UK a Mezinárodního sinologického centra Chiang Ching-kuovy nadace UK prof. Olga Lomová a zástupci dnes již čtyř generací česko-slovenských sinologů. Zřízením TCSIZ a kooperací s NCL se ústav zařadil mezi významná sinologická pracoviště, v nichž obdobná centra již existují – jde například o londýnskou Školu orientálních a afrických studií (SOAS), Univerzitu v Leidenu, Texaskou univerzitu v americkém Austinu nebo Univerzitu v Lipsku. TCSIZ bude fungovat jako pobočka NCL zřízená při Všeobecné knihovně OÚ. Jeho účelem je zpřístupnit sinologickou literaturu v čínštině darovanou z fondů NCL v rozsahu asi 500 nových knih ročně, jakož i elektronické informační zdroje (zejména full­textové databáze a elektronické knihy) dostupné v NCL i jiných akademických pracovištích na Taiwanu (například Academia Sinica). Akvizice TCSIZ budou koordinovány s dalšími českými sinologickými pracovišti, především Ústavem Dálného východu FF UK. TCSIZ tak poslouží nejen potřebám české sinologie, ale bude přínosem i pro české sinologické vzdělávání a popularizaci znalostí o Číně mezi českou veřejností. TCSIZ nalezne využití i při mezinárodních projektech a síťovacích aktivitách, neboť unikátní fondy a informační zdroje přístupné v TCSIZ jsou dostupné pouze na několika málo sinologických pracovištích ve světě. Kromě sinologické dimenze bude spolupráce s NCL sloužit Akademii věd ČR při rozvíjení digital humanities a e-science, protože NCL je na Taiwanu významným průkopníkem těchto oborů. Zřízení Centra je tedy po všech stránkách významným úspěchem české orientalistiky a AV ČR.

10_2.JPG
Foto: Gabriela Adámková, Akademický bulletin
Ředitelka NCL Tseng Shu-hsien a sinolog Ondřej Klimeš

Dalším projektem OÚ je Objev Taiwan realizovaný od července 2014, financovaný programem Taiwan Spotlight taiwanského Ministerstva kultury a garantovaný dr. Samuelem Yinem. Záměrem je propagovat taiwanskou kulturu v akademické obci i mezi veřejností. Součástí projektu jsou dva workshopy s účastí taiwanských a evropských hostů. Koncem října se uskutečnil první z nich – Digital Sinology and Taiwan Studies. Partnerem workshopu byl projekt CHINET (http://chinet.cz), který řeší Katedra asijských studií FF UP. Projekt financovaný z prostředků Evropského strukturálního fondu a rozpočtu ČR se zaměřuje na vytváření vědeckých sítí, jež se týkají čínských studií.
Workshop představil stávající i nové projekty v oblasti čínských a taiwanských studií, které využívají digitální nástroje na zpracování větších objemů dat. Setkání uvedli dva hlavní řečníci. V prvním příspěvku prof. Huang Chu-Ren z Hong Kong Polytechnic University naznačil možnosti propojení korpusové lingvistiky se studiem tradiční čínské poezie, jež odhaluje hlubší kulturní struktury ve společnosti dynastie Tang (618–907). Prof. Hsiang Jieh z National Taiwan University v druhém příspěvku představil vývoj digital humanities na Taiwanu; posluchačům ukázal některé z nástrojů, které se využívají při studiu historických pramenů pocházejících z dynastie Qing (1644–1911). Navazující příspěvky poukázaly na problematiku získávání, zpracování a uchovávání dat. Materiály, s nimiž projekty pracují, lze rozdělit do tří specifických kategorií podle typu médií: text, audio a obraz. Workshop byl zamýšlen zejména jako fórum, na němž si odborníci z různých oblastí (lingvistika, religionistika, studium rukopisů, literatura a historie) vymění zkušenosti a zároveň tyto nástroje předvedou akademickým pracovníkům i studentům z Univerzity Karlovy, Univerzity Palackého a Masarykovy univerzity. Na workshop naváže spolupráce s některými jeho účastníky a českými pracovišti.

10_3.JPG
Foto: Archiv OÚ AV ČR
Workshop Digital Sinology and Taiwan Studies byl zahájen v Karolinu za účasti mj. členky Akademické rady AV ČR Taťány Petrasové (první zleva) a zástupkyně Taipeiské hospodářské a kulturní kanceláře v Praze, Christine Hsueh (druhá zleva).


Druhý mezinárodní workshop Genius Loci as a Formative Force in Taiwan Literature and Culture se uskuteční na Univerzitě Palackého 27–28. března 2015 za účasti taiwanských spisovatelů, kteří přednesou úvodní přednášku a rovněž se zúčastní autorského čtení a následné diskuse. Setkání se pokusí prozkoumat fenomén „taiwanizace“ (bentuhua) v perspektivě tzv. „spatial turn”, který podněcuje k interdisciplinárnímu dialogu mezi geografií, historií a literaturou. Z metodologického hlediska půjde o skloubení literární vědy a sociologie. Mezi diskutovanými otázkami se objeví následující témata: Jak a do jaké míry může místo ovlivnit lokální komunity a kulturní produkci? Je vnímání místa a ztotožnění se s ním vázáno na realitu, anebo to je pomyslné místo? Je vhodné vnímat prostor jako místo, nebo dynamickou síť vztahů?

10_4.JPG
Foto: Gabriela Adámková, akadeický bulletin
Součástí darovaných fondů jsou faksimile vzácných tisků.

Ve dnech 14–17. května 2015 se v Praze následně uskuteční kulatý stůl s taiwanskými dokumentaristy. Kromě diskusí nad naléhavými tématy v taiwanské společnosti se diváci mohou těšit na promítání dokumentů. Souběžně se uskuteční i cyklus veřejných přednášek, které přednesou zahraniční hosté z českých sinologických pracovišť. Informace o připravovaných programech lze sledovat na http://objev-taiwan.cz, respektive http://www.orient.cas.cz/.

10_5.jpg
Foto: Archiv OÚ AV ČR
Táňa Dluhošová během prezentace

Poslední aktivitou OÚ v souvislosti s Taiwanem je PPP projekt s podporou AV ČR, který vzniká ve spolupráci s Ministerstvem pro vědu a technologie Čínské republiky na Taiwanu. Na projektu Exploring Ideology and Language: A Corpus of Post-war Taiwanese Writings participuje National Changhua University of Education (Taiwan). Záměrem je vytvořit a zkoumat korpus raně poválečných (1945–1949) textů. Poválečné období je poměrně málo prozkoumanou oblastí a stávající zájem odborníků se soustředí především na vyhledávání a představování zapomenutých událostí a materiálů. Pilotní projekt se tak pokusí vytvořit nové způsoby zkoumání literatury daného období. V prvním kroku na základě kvantitativní analýzy dostupných 47 periodik vzniknou klastry spisovatelů; v jejich rámci budou prostřednictvím kritické diskurzivní analýzy sledovány v dané době populární termíny s politickým obsahem. Projekt předpokládá jisté výkyvy v jazykových vzorcích u jednotlivých skupin přímo souvisejících s ideologiemi, kteréí dominovaly. Výhodou tohoto přístupu je na jedné straně rekonstrukce literárního pole a jeho aktérů a na straně druhé představení intelektuálního prostředí Taiwanu dané doby.

TÁŇA DLUHOŠOVÁ,
ONDŘEJ KLIMEŠ,
Orientální ústav AV ČR, v. v. i.