Intranet English

Protizánětlivé účinky nových lipokinů z rodiny větvených esterů mastných kyselin při obezitě

Protizánětlivé účinky nových lipokinů z rodiny větvených esterů mastných kyselin při obezitě

Bílá tuková tkáň (WAT) je komplexní endokrinní orgán a subklinický zánět této tkáně během obezity přispívá s rozvoji metabolických onemocnění. Omega-3 vícenenasycené mastné kyseliny (PUFA) hrají důležitou roli v rezoluci zánětu a vykazují benefiční vlivy na metabolismus. V roce 2014 byla objevena nová třída lipidových mediátorů pocházejících z WAT – větvené estery oxidovaných mastných kyselin (FAHFA) odvozené od palmitové a stearové kyseliny, které mají protizánětlivé a antidiabetické vlastnosti [link]. Dle naší hypotézy existují u myší i lidí nové FAHFA s protizánětlivými účinky odvozené od omega-3 PUFA , které mohou pozitivně ovlivnit metabolismus WAT při obezitě, obzvláště subklinický zánět. Díky experimentům na buněčných kulturách, myších a lidech budeme zkoumat struktury, efekty na zánět WAT, glukozovou toleranci WAT a molekulární mechanismu signalizace těchto nových lipidů. Naše výsledky přispějí k poznání mechanismů propojujících zánět, metabolismus a typ lipidů ve výživě.

Publikace:

Kuda O, Brezinova M, Rombaldova M, Slavikova B, Posta M, Beier P, Janovska P, Veleba J, Kopecky J Jr, Kudova E, Pelikanova T, Kopecky J. Docosahexaenoic acid-derived fatty acid esters of hydroxy fatty acids (FAHFAs) with anti-inflammatory properties.

http://diabetes.diabetesjournals.org/content/65/9/2580

http://diabetes.diabetesjournals.org/content/65/11/3516.2 erratum - an incorrect version of the Supplementary Data was erroneously posted online and has been replaced with the correct version.

Chronický zánět přispívá ke vzniku cukrovky, stejně jako kardiovaskulárních, střevních i některých mozkových onemocnění. Tuky z mořských ryb napomáhají v prevenci zánětlivých onemocnění.

Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny (omega-3) z mořských ryb potlačují zánět a mají i některé příznivé metabolické účinky. Omega-3 snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, které jsou často spojené s obezitou a diabetem 2. typu, a také zlepšují lipidový metabolismus. Komplexní studium mechanismů působení omega-3 na myších modelech obezity ve Fyziologickém ústavu AV ČR, klinický výzkum na  obézních pacientech s diabetem 2. typu v Institutu klinické a experimentální medicíny a spolupráce s Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR, vedly k objasnění struktury nových signálních molekul lipidové povahy - esterů mastných kyselin a hydroxylovaných mastných kyselin (FAHFA) - odvozených od dokosahexaenové kyseliny (DHA): 13-DHAHLA, 9-DHAHLA a 14-DHAHDHA. Tyto molekuly, které jsou syntetizovány tukovými buňkami a působí protizánětlivě, byly přítomny v séru a tukové tkáni obézních myší i diabetických pacientů, kterým byly podávány omega-3 v dietě. Tyto nově objevené látky, jejichž tvorbu lze stimulovat vhodnou dietou, se podílejí na zdraví prospěšných účincích omega-3 a mohou najít široké uplatnění v prevenci a léčbě řady závažných onemocnění.


 

Kuda O. Bioactive metabolites of docosahexaenoic acid. Biochimie. Jan 2017, DOI: 10.1016/j.biochi.2017.01.002

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300908416302218

Přehled bioaktivních metabolitů DHA. Schema k tisku v JPEG DHA metabolites scheme

Your browser does not support SVG

Legend:
 13-DHAHLA, 13-(docosahexaenoyloxy)-hydroxylinoleic acid
 14-DHAHDHA, 14-(docosahexaenoyloxy)-hydroxydocosahexaenoic acid
 9-DHAHLA, 9-(docosahexaenoyloxy)-hydroxylinoleic acid
 AT-, aspirin-triggered-
 CEP, 2-(ω-carboxyethyl)pyrrole
 COX, cyclooxygenase
 DHEA, docosahexaenoyl ethanolamine
 DHG, docosahexaenoyl glycerol
 diHDHA, dihydroxydocosahexaenoic acid
 diHDHEA, dihydroxy-DHEA
 diHDPA, dihydroxydocosapentaenoic acid
 DPA, docosapentaenoic acid
 DPEP, dipeptidase
 eMar, 13,14-epoxy-maresin
 GGT, γ-glutamyl transferase
 GSH, glutathione
 GST, glutathione S-transferase
 GSTM4, glutathione S-transferase
 HEDPEA, hydroxy-epoxy-docosapentaenoyl ethanolamine
 HOHA, 4-hydroxy-7-oxohept-5-enoic acid 
 HpDHA, hydroperoxydocosahexaenoic acid
 HpDHEA, hydroperoxy-DHEA
 LOX, lipoxygenase
 MCTR, Maresin conjugates in tissue regeneration
 NAPE-PLD, N-acyl phosphatidylethanolamine-specific phospholipase D
 NAT, N-acyltransferase
 P450, cytochrome P450
 PCTR, Protectin conjugates in tissue regeneration
 PD, protectin D
 PE, phosphatidylethanolamine
 PGDH, hydroxyprostaglandin dehydrogenase
 RCTR, Resolvin conjugates in tissue regeneration
 ROS, reactive oxygen species
 RvD, resolvin D
 sEH, soluble epoxide hydrolase
 triHDHA, trihydroxydocosahexaenoic acid

Financováno GAČR projekt 17-10088Y (2017-2019, PI: Ondřej Kuda PhD., FGÚ) and MŠMT projekt LH14040 (2014-2016, PI: Ondřej Kuda)

© 2014 Fyziologický ústav AV ČR