official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > únor  > Knihy

Čas pro světlo, čas pro tmu

17_1.JPG
Všechna fota: Archiv Akademického bulletinu
Knižní rozhovor Čas pro světlo vedl s někdejší předsedkyní AV ČR Helenou Illnerovou její kolega Pavel Kovář (vpravo); o knize rozprávěli s čestným předsedou AV ČR Rudolfem Zahradníkem a moderátorem večera Martinem Bedřichem.

 „Nejen světlo, ale i dostatečná tma je pro organismus důležitá“, zaznělo od protagonistů večera v Knihovně Václava Havla ve středu 21. ledna, jenž byl věnován knižnímu rozhovoru Čas pro světlo. Zasvěcené otázky kladl již osvědčený autor profesor Pavel Kovář své kolegyni profesorce Heleně Illnerové, která s laskavostí a moudrostí vyprávěla o nelehké rodinné situaci v mládí, která však formovala její osobnost, o svých vědeckých začátcích, kariéře i veřejném působení. V rozhovoru, jenž před Vánoci vyšel v nakladatelství Portál, se oba autoři zabývají otázkami spojenými s vědou a vzděláním v naší společnosti, ale také otázkami hodnot, výchovy, úcty k tradici. Je svědectvím o lidské síle, o píli a pracovitosti, o houževnatosti a obětavosti ženy a matky.

17_1.JPG
Podvečer v Knihovně V. Havla se těšil hojné účasti veřejnosti.


Plný sál Knihovny V. Havla ocenil s povděkem a místy smíchem historky z laboratoře i z terénu, které dali k dobru jak Helena Illnerová, tak Pavel Kovář, s nimiž pódium sdílel a ke knize pohovořil profesor Rudolf Zahradník. O příjemnou, uvolněnou atmosféru v hledišti i publiku se postaral průvodce večerem a šéfredaktor nakladatelství Portál Martin Bedřich.

Během večera zazněl rovněž dotaz na zkreslenou informaci v médiích ohledně modrého LED světla, kdy se měla prof. Illnerová vyjádřit o jeho škodlivosti. Vysvětlení inkriminované zprávy naleznete zde.

MARINA HUŽVÁROVÁ