official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Klinické studie v regenerativní medicíně

Regenerativní medicína představuje dynamicky se rozvíjející medicínský obor. Jako kostru při náhradě poškozených orgánů využívá nové biomateriály, nanotechnologie, růstové faktory a cytokiny, jež podporují regeneraci organismu, a pochopitelně též kmenové buňky. Kombinace těchto moderních metod poskytuje naději nejen pro léčbu onemocnění, které v současnosti neumíme léčit ani farmakoterapií ani transplantací, ale rovněž na prodloužení života a zlepšení jeho kvality ve stáří. Výzkum v této oblasti je součástí připravované Strategie rozvoje Akademie věd.

12_1.JPG
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Konferenci na téma regenerativní medicíny uspořádala ředitelka ÚEM AV ČR Eva Syková.

Kmenové buňky se na konci 20. století staly středem pozornosti vědců a lze předpokládat, že jejich výzkum a využití bude jedním z nejvýznamnějších počinů tohoto milénia. Kvůli schopnosti měnit se na všechny typy buněk, z nichž se skládá živý organismus, vzbuzují naději, že by je lékaři mohli využívat podle potřeby; jelikož se nevyskytují pouze ve vyvíjejícím se organismu (embryonální a fetální buňky), ale také u dospělých jedinců (kostní dřeň, tuková tkáň, čichový epitel, vlasové folikuly…), jsou vhodné i pro buněčnou terapii. Důsledky pro medicínu mohou být mimořádné. Využití však předchází soustavný základní i klinický výzkum kmenových buněk – ať již dospělých, fetálních, embryonálních nebo indukovaných pluripotentních. Buněčná terapie může sloužit k léčbě artrózy, kostních defektů, diabetické nohy a komplikací diabetu, regeneraci a revaskularizaci v kardiologii, iktu, léčbě amyotrofické laterální sklerózy, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, poranění mozku či míchy.
Pokrok v medicíně a vědě obecně je výsledkem aplikace poznatků, které se získávají nejen prostřednictvím základního výzkumu, ale i klinických studií, při nichž se testuje terapeutický postup ověřující použití nově získaných znalostí a produktů z hlediska bezpečnosti, účinnosti; dále se vyhodnocuje, zda je nová metoda účinnější než dosud používaný způsob léčby.

12_2.JPG

Výsledky a průběh klinických studií v ČR diskutovali vědci a lékaři na konferenci Klinické studie v regenerativní medicíně, kterou 6. června 2014 v budově Akademie věd na Národní třídě v Praze uspořádala předsedkyně České společnosti pro genovou a buněčnou terapii ČLS JEP a ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR prof. Eva Syková. V zahajovací přednášce referovala o využití kmenových buněk a biomateriálů v léčbě míšního poranění a amyotrofické laterální sklerózy (ALS), tedy oblasti, v níž je v Česku průkopnicí. Výsledky klinických studií (od roku 2004 ve FN Motol) se nejen vyhodnocují, ale kontinuálně se vyvíjejí autologní kmenové buňky (dodává je firma Bioinova, s. r. o., se sídlem v Inovačním biomedicínském centru v pražské Krči; majoritním vlastníkem je ÚEM).
Prof. Alexandra Jirkovská, dr. Robert Bém a dr. Michal Dubský (IKEM, Centrum diabetologie) představili klinickou studii léčby ischemické choroby dolních končetin u pacientů s cukrovkou, zvláště se syndromem diabetické nohy. U více než 20 pacientů pozorovali zlepšení klinického nálezu na končetině, subjektivní zmírnění bolestí končetiny a statisticky významný vzestup objektivně měřených hodnot transkutánní tenze kyslíku, což svědčí o obnově cévního řečiště; kožní defekty se zhojily, snížila se bolestivost a končetina tudíž nebyla amputována.
Dr. Petr Girman (IKEM) referoval o výzkumu bioarteficiálního pankreatu v léčbě diabetu mellitu prvního typu, doc. Daniel Lysák (FN v Plzni) o využití mesenchymálních kmenových buněk pro léčbu reakce štěpu proti hostiteli a doc. Vojtěch Havlas (2. LF UK, FN v Motole) o klinické studii terapie ruptury rotátorové manžety ramena pomocí kmenových buněk připravených ve spolupráci s prof. Sykovou (Bioinova má totiž jako jediné pracoviště v ČR povolení vyrábět kmenové buňky z kostní dřeně pro klinické studie). Prof. Radek Špíšek (2. LF UK, FN v Motole) poté shrnul poznatky o protinádorové imunoterapii karcinomu prostaty pomocí dendritických buněk, kterou financuje biomedicínská firma Sotio.
S týmem vědců z ÚEM spolupracuje a ve své práci též autologní kmenové buňky z kostní dřeně využívá prof. Tomáš Trč (2. LF UK, FN v Motole), který představil své zkušenosti s aplikací koncentrátu mononukleárních buněk z kostní dřeně při léčbě atrózy. Uvedené buňky v klinické studii používá i doc. Pavel Šponer (LF UK v Hradci Králové), který zhodnotil použití buněk spolu s resorbovatelnou biokeramikou při léčení kostních defektů.

JANA KŘÍŽOVÁ,
Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i.