official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > červ-srp  > Recenze

Ceny Josefa Hlávky za rok 2013

Lužanský zámek již tradičně v červnu hostí ceremoniál, během něhož Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových spolu s Nadací Český literární fond (NČLF) oceňují autory vynikajících odborných publikací. O pres­tižní ocenění se každoročně uchází desítky knižních titulů. Tvůrci nejlepších prací převzali Ceny Josefa Hlávky v sále Českého kvarteta také letos, 16. června.

22_1.jpg
Foto: Gabriela Kermesová, Archiv Nakl. Academia
Cenu za vědeckou literaturu v oblasti společenských věd získala Magda Veselská.

Cenu Nadace Český literární fond za vědeckou literaturu v oblasti společenských věd získala Mgr. Magda Veselská za knihu Archa paměti – Cesta pražského židovského muzea pohnutým 20. stoletím, kterou vydaly Nakladatelství Academia a Židovské muzeum v Praze. Publikace se věnuje stoleté historii mimořádné muzejní instituce a zároveň v mnohém odráží dramatické osudy českých a moravských Židů v minulém století. Četné události v historii muzea staví do nového světla; mj. vůbec poprvé nabízí ucelený náhled na válečné dění v této instituci, o němž kolují mnohé legendy a hypotézy.
V oblasti věd o neživé přírodě uspěl dr. Ivan Mrázek s prací Drahé kameny starověkých civilizací (Masarykova univerzita v Brně). Reprezentativní publikace pojednává o dějinách drahokamů i dějinách samých. Čtivým textem a obrazovými přílohami nás autor vtáhne do doby, kterou postupně poznáváme především prostřednictvím systematické dokumentace archeologických nálezů – artefaktů z drahých kamenů.
V oblasti věd o živé přírodě získala ocenění práce prof. Jana Žďárka Hmyzí rodiny a státy (Nakladatelství Academia). Doplněné a rozšířené vydání populární knihy o společenském hmyzu PROČ vosy, včely, čmeláci, mravenci a termiti… aneb HMYZÍ STÁTY (Nakladatelství ÚOCHB) entomologa, vysokoškolského pedagoga a popularizátora vědy poutavou a přístupnou formou vysvětluje záhady a mýty obestírající rodinné a společenské chování hmyzu a pavouků (viz AB 4/2014).
Cenu Josefa Hlávky za vědeckou literaturu v oblasti lékařských věd získali prof. Šárka Pospíšilová, dr. Dana Dvořáková, prof. Jiří Mayer a kolektiv za publikaci Molekulární hematologie (Nakladatelství Galén). Hematologie patří k oborům, u nichž lze pozorovat těsné propojení klinické praxe a laboratorní analýzy. V posledních letech narůstá význam molekulárních aspektů hematologických chorob nejen z hlediska výzkumu, ale zejména z hlediska čistě klinických aplikací. Bez pochopení těchto principů se v podstatě nelze v současné hematologii orientovat.
Již popáté byla předána Cena Milana Sojky, kterou obdržel prof. Oldřich Dědek za studii Historie evropské měnové integrace – Doba eura.

lsd