official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > červen  > Obálka

Ceny Živy 2013

Ceny_Zivy_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Za účasti vrcholných představitelů Akademie věd včetně předsedy prof. Jiřího Drahoše, někdejší předsedkyně prof. Heleny Illnerové i dalších významných osobností české vědy a vzdělanosti byly 13. května 2014 ve vile Lanna předány tradiční ceny našeho nejstaršího přírodovědeckého časopisu. V pěti kategoriích převzalo ceny 19 autorů nejlepších článků uplynulého roku.

Ceny_Zivy_1.jpg
Helena Illnerová předala ocenění autorkám nejlepších článků ve věkové kategorii 26–30 let Evě Kozubíkové-Balcarové, Aleně Krejčí a Věře Slaninové.

Purkyňovu cenu za popularizaci biologických věd ve věkové kategorii nad 30 let obdrželi Václav Mahelka (O původu a hybridizaci polyploidních pýrů – na stopě netušených předků4/2013) a Martin Flajšhans a Petr Ráb (Polyploidie u ryb6/2013). Cenu pro autora nejlepšího článku ve věkové kategorii 26–30 let získaly Věra Slaninová a Alena Krejčí (Rakovinná buňka a změny jejího metabolismu: cesta k přežití i nástroj k destrukci 5/2013) a Eva Kozubíková-Balcarová (Biologické invaze a paraziti – příběh raků a račího moru1/2013). Ocenění pro autora nejlepšího článku ve věkové kategorii do 25 let obdržel Pavel Pecháček (Žluťásek řešetlákový a plasticita ultrafialových signálů v závislosti na prostředí2/2013). Zvláštní ocenění patří Jiřímu Brabcovi (Hoře, hořce, hořečky I. až III. – 2, 4 a 5/2013). Cenu Antonína Friče pro osobnost, jež autorsky, organizačně nebo popularizačně přispěla k rozvoji časopisu, nebo pro kolektiv autorů za mimořádný počin z hlediska obsahu Živy si vysloužil tematický blok článků o dlouhodobém výzkumu na Šumavě (5/2013) autorů Ivany Bufkové, Vojtěcha Čady, Petra Doležala, Magdy Edwards Jonášové, Josefa Fanty, Jakuba Hrušky, Pavla Kindlmanna, Zdenky Křenové, Karla Matějky, Karla Pracha, Pavla Šustra a dalších spoluautorů.

Ceny_Zivy_1.jpg
Náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský gratuluje Josefu Fantovi k ceně Antonína Friče.

srd