official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > červen  > Ocenění

LʼOréal pro ženy ve vědě

Program podporující talentované vědkyně již poosmé ocenil výjimečné badatelské projekty. Celosvětová iniciativa se koná pod záštitou organizace UNESCO a jejím odborným garantem v České republice je Akademie věd ČR. Za dobu existence projektu podpořil L’Oréal šesti miliony korun již 24 českých vědkyň. Tři laureátky převzaly ocenění 29. května 2014 na ceremoniálu v Café Louvre v Praze.

Klání o prestižní stipendia bylo náročné, neboť se počet přihlášek do programu oproti roku 2013 zdvojnásobil; s 67 přihlášenými vědkyněmi se tak letošní ročník zařadil k vůbec nejúspěšnějším v historii. Do finále vybrala odborná porota 13 nejlepších vědeckých prací, jejichž autor­ky je osobně obhajovaly před odborníky z Akademie věd, zástupci České komise pro UNESCO a generálním ředitelem společnosti L’Oréal Laurentem Boukobzou.
„Letošní ročník byl doslova soubojem, a to nejen kvůli rekordnímu počtu přihlášených, ale také díky vysoké kvalitě soutěžních projektů. Vysokému počtu zájemkyň dopomohla i možnost využít získané finance nejen na vědecké bádání, ale i pro osobní účely. Každoročně se potkáváme s rozličnými ženami a mnoho z nich zastává nejen roli vědkyně, ale také manželky a matky. Každá z nich si zaslouží odměnu za vysoké pracovní nasazení a odvahu pustit se do vědeckého bádání v oborech, jimž zpravidla dominují muži,“ uvedla při ceremoniálu předsedkyně poroty prof. Blanka Říhová z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

loreal_1.jpg
Všechna fota: Archiv L’Oréal
Dagmara Sirová z Katedry biologie ekosystémů Přírodovědecké fakulty JU


První laureátkou Stipendia L’Oréal Pro ženy ve vědě 2013 se stala dr. Dagmara Sirová z Katedry biologie ekosystémů Přírodovědecké fakulty JU, jež se dlouhodobě zabývá inter­akcemi mezi rostlinami a mikroorganismy. Se svým vědeckým týmem zkoumá bakterie, které dokáží pozitivně ovlivňovat růst a vitalitu rostlin. Jako modelový organismus využívá bezkořenovou rostlinu – bublinatku. Přítomnost žen ve vědě považuje za důležitou, protože přinášejí jiný pohled na vědu a výzkumné problémy: „Svět momentálně tíží mnoho naléhavých globálních témat, která je nutné řešit, a ženský přístup je leckdy přínosný,“ uvedla.

loreal_2.jpg
Kateřina Kůsová z Fyzikálního ústavu AV ČR

Výzkumem pevných látek a nanomateriálů se zabývá dr. Kateřina Kůsová z Fyzikálního ústavu AV ČR. Do soutěže se přihlásila s materiá­lovým výzkumem křemíkových nano­částic, jež jsou pozoruhodné tím, že na rozdíl od běžného křemíku mohou relativně dobře svítit. V praxi by se daly křemíkové nanočástice využít v elektronických obvodech (například do počítačů a dalších elektronických zařízení) nebo pro značkování buněk. „Pokud se chcete věnovat vědě, obrňte se trpělivostí a nevzdávejte se. Rozdělovat rovnoměrně čas mezi rodinu a vědeckou práci může být sice obtížné, ale když máte podporu svého okolí, dá se zvládnout vše,“ vzkázala laureátka kolegyním.

loreal_2.jpg
Zuzana Starostová z Přírodovědecké fakulty UK

Třetí oceněná dr. Zuzana Starostová z Přírodovědecké fakulty UK zkoumá energetické náklady regenerace tkání, konkrétně na příkladu regenerace ocasu u ještěrů. Poznání fyziologické podstaty tohoto procesu je nejen podnětným vědeckým tématem, ale má i potenciál k praktickému využití poznatků v oboru regenerační medicíny. Také ona zastoupení žen ve vědě oceňuje: „Smíšené týmy jsou více tvůrčí v hledání způsobů, jak dosáhnout vytyčeného cíle.“

GABRIELA ADÁMKOVÁ