official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > září  > Obálka

Co vědec, to muzikant aneb Průhonice zněly!

03_1.jpg
Všechna fota: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

Za laskavé podpory příjemně teplého počasí – po věru chladné, o to ale úspěšnější loňské premiéře – se o první zářijové sobotě sjeli do Průhonic hudbymilovní vědci z různých vědních oblastí Akademie věd ČR a neméně pestrých hudebních žánrů, aby se předvedli na festivalu A-Fest in Park.

03_2.jpg

03_2.jpg

03_2.jpg

03_2.jpg


Přestože zaměstnanci akademických ústavů muzicírují hojně a hudební tělesa veřejně koncertují, teprve průhonickým A-Festem získali muzikanti i jejich kolegové, přátelé, rodiny či náhodní kolemjdoucí příležitost, aby si ověřili jejich talent na vlastní uši. Rozmístění koncertních scén vycházelo z akustických a prostorových nároků kapel. Na Malém nádvoří vystoupili Lodníci (ÚPT), FABs.r.o. a Back Side Big Band (ÚI), Deepers a Hazuka (BÚ), Kupodivu (ÚPT), Filtr (ÚOCHB), Anette &Ondre (TC), Osmikráska (BÚ + ÚMG), Mošny a Black Uganda Choir (obě BFÚ) a Çava (ÚFCH JH). Podalpinská louka přilákala fandy tvrdší muziky na kapely Jane on TV (BÚ), IAN nebo ISI Band (obě ÚPT), Dye-Jazzed-Eve (BC), Setoplete (FGÚ), Chattopaddaya (ÚOCHB), Sdružení rodičů a přátel RoPy (ÚI), Mangabej (FZÚ), Bixley (PSÚ) nebo Misfolded (ÚMG). V zámeckém Rytířském sále se představili Muzikanti z okolí Ondřejova a Říčan a Říčanský komorní orchestr (oba soubory ASÚ), vokální sbor DNA – Dej Nám Akord (BFÚ), Komorní orchestr Akademie (ÚFE), Tango Jazz Band (FZÚ), a také zahraniční překvapení hudebního festivalu – Marina Fuentes – spolupracovnice BÚ v evropském projektu, doktorandka z Technické univerzity v Cartageně ve Španělsku. Při své první návštěvě České republiky doslova zazářila hrou na kytaru, výrazným hlasem i temperamentem.

03_6.jpg


Co vědec, to muzikant – mohlo se 3. září 2016 volně parafrázovat při procházce Průhonickým parkem, který nabídl i nové výhledy – ze stráně pod zámkem totiž zmizely přerostlé dřeviny, jež nahradí níže rostoucí jalovce a také růže. Těmi se příznivci nové hudební tradice pokochají v roce příštím, a třeba se A-Fest rozšíří i o taneční parket.

MARINA HUŽVÁROVÁ